Cei doi pacienţi despre care s-a crezut că au virusul Zika au fost externaţi. Suspiciunea de boală a fost infirmată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două persoane fuseseră internate de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov după ce au acuzar dureri de cap şi febră imediat după ce s-au întors din Republica Dominicană. Din fericire suspiciunile nu s-au confirmat.

Pentru virusul Zika nu există teste de laborator, dar simptomele celor doi pacienţi au dispărut la două zile de internare, semn că nu au fost infectaţi cu acest virus. Medicii au făcut teste şi pentru malarie şi gripă, iar acestea au fost negative. Cei doi pacienţi au fost externaţi la cerere şi au plecat acasă. Diagnosticul pus de medici a fost de boală febrilă acută pentru unul dintre pacienţi şi amigdalită acută pentru cel de al doilea.  Li s-au luat totuşi sânge, iar probele vor fi stocate deoarece în România nu există deocamdată posibilitatea efecturării de teste pentru acest virus.

„Suspiciunea a fost întemeiată marţi, când au venit la noi la spital cei doi pacienţi care fuseseră în Republica Dominicană. Practic, au fost dirijaţi la noi de medicul de familie pe criterii epidemiologice, adică pacienţii au avut febră şi dureri de muşchi. Pentru că s-au întors recent din Republica Dominicană, medicul de familie, pe bună dreptate, i-a îndrumat la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a se infirma sau confirma acest diagnostic. Acum nu mai există suspiciuni cu privire la infectarea cu acest virus”,  a declarat dr. Ramona Ionescu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, citată de bzb.ro.

Problemă mondială de sănătate

Organizatia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat, luni, că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie „o urgenţă globală de sănătate publică” întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme.

„În momentul de faţă, nu reprezintă niciun pericol pentru România. Singura problemă poate să fie legata de cei care călptoresc în zonele afectate din America Centrală şi America de Sud, în măsura în care infecţia poate să apară transmisă de ţânţar şi problema este legată de femeile care sunt însărcinate, pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecţiei cu apariţia unor malformaţii congenitale. În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale, doar că trebuie să ţină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave”, a afirmat medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, pentru Agerpres.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite