FOTO Braşovul, lider detaşat al turismului în Regiunea Centru. Aproape jumătate dintre vizitatori au ales oraşul de sub Tâmpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Sfatului este una dintre atracţiile Braşovului. FOTOAdevărul.
Piaţa Sfatului este una dintre atracţiile Braşovului. FOTOAdevărul.

Braşovul a avut în primele şase luni ale anului 371.090 de tutişti. Întreaga Regiune Centru a avut 818.636 de vizitatori. La Braşov se observă faţăde 2012 o creştere cu 15% a turiştilor români şi cu 20% a celor străini.

Turiştii au petrecut în medie două zile la Braşov. În totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune, hotelurile au deţinut o pondere de 39,6%, pensiunile agroturistice 19,5%, pensiunile turistice 18,2%, vilele turistice 7,0%, hosteluri 3,9% şi celelalte tipuri de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică 11,8%. Hotelurile clasificate cu 3 stele deţin 48,0% din totalul capacităţii de cazare turistică în funcţiune a hotelurilor, fiind urmate de cele cu 4 stele (26,7%), cu 2 stele (10,6%), cu 5 stele (9,2%), de cele cu o stea (4,4%) şi de cele neclasificate (1,0%).

Dintre turiştii străini care s-au cazat în structurile de primire turistică din judeţul Braşov, 77,4% sunt din Europa. Cei mai mulţi au fost din Germania, Israel, Franţa, Italia, Polonia, SUA, Spania, Marea britanie, Bulgaria şi Austria.

Simbolul Braşovului

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Piaţa Sfatului este un alt obiectiv turistic major al Braşovului. Terasele cochete, aerul mediaval, fântâna spectaculoară şi sutele porumbei atrag sute de mii de turişti. Strada Reblicii aflată în apropiere este una dintre cele mai căutate artere de shopping. Tot în centrul vechi turiştii mai pot vizita vechile bastioane, Poarta Schei, Alee de Sub Tâmpa şi pot urca cu telecabina pe muntele cu acelaşi nume.

Arena luptătorilor

Cetăţuia Braşovului a devenit obiectiv turistic din anul 1982, când a fost preluată de Aro Palace. Aici funcţionează acum un restaurant şi o terasă. Cetatea datează din anul 1524 şi are formă de stea, fiind folosită pentru apărare strategică. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

Castelul lui Dracula, profit de un million de euro

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov, lucru care ne clasează pe locul II în topul celor mai vizitate oraşe din România. Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional.

Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

Branul face profit de un million de euro pe an. Profitul însă nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi suvenirurile comercializate la  magazinul din curte şi organizarea de evenimente. În plus, proprietarii au de gând să deschidă o cafenea-muzeu şi să amenajeze spaţii de cazare în fosta casă a administratorului.

Pe aceeaşi temă:

Top 10 frumuseţi rurale ale României. Braşovul are tri atracţii turistice în primele cinci locuri

Jurnal de vacanţă. Toate poveştile ştiute şi neştiute ale Braşovului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite