Junii braşoveni au scos domniţele la joc
0În trecut, semnificaţia jocului era însurătoarea. Junii îşi alegeau soţiile invitându-le la hora tradiţională. Junii tineri s-au prins în cela mai vechi joc din istoria lor. Juniţele au fost atente la cine aruncă cel mai bine buzduganul.
28 de juni, din toate cetele, au coborât în această dimineaţă în Piaţa Unirii pentru a se prinde în „Jocul Strămoşesc" din Varişte, un obicei foarte vechi, ce se celebrează în fiecare an, de Rusalii. Îmbrăcaţi civil, junii au fost însoţiţi de juniţe, care s-au prins şi ele în horă.
„Jocul junilor înseamnă că fiecare dintre ei îşi alege perechea, pentru însurătoare. Fiecare fată va fi scoasă din casa ei şi dusă la troiţa de la Pietrele lui Solomon, pentru joc. Această tradiţie este organizată de junii bătrâni, la care participă cei tineri", a spus Mircea Râşnoveanu, preşedintele Junilor Bătrâni.
Tradiţia, însă, şi-a pierdut în zilele noastre din încărcătura de altădată. Tinerii vin la dans mânaţi de bătrâni şi de teama lor de a nu se pierde tradiţia. Frumuseţea dansului a adunat, însă, zeci de curioşi. „Junii se adună din toate grupurile şi se prind în horă. Nu am mai văzut atât de mulţi juni tineri de la Ceauşescu încoace", a spus Nicolae Alexe, unul dintre cei mai vechi juni Roşiori.
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: