Daniel Roşca este sculptorul care se inspiră din propria viaţă
0Braşoveanul sculptează în piatră, metal şi lemn, iar lucrările lui au ajuns în toate colţurile lumii.
Dan Roşca s-a născut cu talent pentru artă şi acesta s-a manifestat încă din copilărie, când tânărul mergea pe Dealul Melcilor, aduna lemne şi sculpta arbalete, arcuri cu săgeţi sau prăştii. „Prin clasa întâi, am participat cu o poezie la Cântarea României, iar în clasa a V-a, m-am înscris la un concurs de pictură, organizat în colaborare Uniunea Artiştilor Plastici. Am pictat o balerină şi lucrarea mea a fost expusă la Galeria Victoria, de pe B-dul Victoriei", povesteşte artistul.
De la avioane la sculptură
A urmat apoi un moment de pauză, timp în care Dan a lăsat arta deoparte şi s-a îndreptat spre o altă pasiune, aeronautica. „După ce m-am întors din armată, m-am înscris la Şcoala de pilotaj. Tata construia avioane şi eram în temă. După ce am terminat şcoala, am zburat până când am avut un accident cu parapanta. După acest eveniment, am făcut o pauză de trei luni, apoi am început să zbor din nou, fiindcă dacă eşti un împătimit, nu renunţi. La scurt timp, am început să mă gândesc la ce-mi place mie mai mult şi am început să desenez. Am avut şansa să mă întâlnesc cu un prieten şi ne-am hotărât să facem Şcoala Populară de Artă, unde l-am întâlnit pe profesorul de sculptură, Nicoale Daicu", spune artistul.
Viaţa lui Dan Roşca a luat atunci o nouă întorsătură. Treptat, a renunţat la zbor şi s-a implicat tot mai mult în activitatea artistică. După ce a terminat şcoala, braşoveanul s-a apucat de pictat şi restaurat mobilă, apoi s-a angajat la Teatrul de Păpuşi, ca sculptor. „Am stat doi ani, timp în care făceam decorurile şi marionetele. Apoi, am plecat la Facultatea de Arte din Timişoara şi am obţinut foarte multe burse ", spune Dan.
„Facultatea am terminat-o cu o lucrare care se află expusă într-un parc de sculptură din Timişoara. Este un labirint uriaş, de patru tone, din metal, şi ea reprezintă principalele trasee pe care le-am parcurs în viaţă", spune Dan. Anul trecut, braşoveanul a terminat şi masterul şi, între timp, Dan a început să organizeze la Braşov o expoziţie anuală pentru studenţi, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici.
Metalul, materialul preferat
De-a lungul anilor, tânărul a sculptat în piatră, lemn şi metal. Dintre toate, cel mai mult îi place să lucreze în metal, din care are, de altfel, cele mai multe sculpturi. În timp, Dan şi-a creat propriul stil.
„Toate lucrările mele sunt dinamice şi am un stil aparte de exprimare. Unele sunt lucrări care conţin mituri, altele sunt figurative şi toate sunt inspirate din viaţa mea socială, din pasiunile mele şi din trăirile mele. Pentru mine este foarte important ca lucrările mele să transmită un factor de impuls, iar oamenii să înţeleagă cine sunt. Dacă ai înţeles o sculptură de-a mea, înseamnă că ai înţeles cine sunt, fiindcă ea este o parte din mine", spune Dan Roşca.
Întrebări şi răspunsuri:
Unde sunt expuse lucrările tale?
Am lucrarea aceea din Timişoara, care am realizat-o când am terminat facultatea. Mai am o lucrare din piatră la Iaşi şi una la Beiuş. Următoarea mea lucrare îl reprezintă pe Ronnie Coleman, campion la culturism. Sculptura este din răşină sintetică şi va fi expusă înTimişoara.
Unde au mai ajuns sculpturile tale şi care îţi este cea mai dragă?
Mai am lucrări în Belgia, America, Portugalia, Turcia, Cehia şi Spania. Îmi place lucrarea din SUA, intitulată „Cavalerul" şi „Pasiunea". Cea din urmă defineşte cel mai bine cursul vieţii mele. Este de culoare roşie, în formă de U, care are o roată sudată în faţă.
Ce-i place:
„Îmi plac sporturile, mai ales cele dinamice. Îmi place să fac rafting, îmi place să gătesc şi să călătoresc. Îmi plac prăjiturile mamei şi îmi place să am, în fiecare zi, contact cu oamenii".
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac manelele şi tot ce ţine de ramura asta a muzicii, nu-mi place să mă uit la televizor şi am renunţat la el de vreo şase-şapte ani. De asemenea, nu-mi plac oamenii care fac mizerie pe munte".
Profil.
Născut. 4 aprilie 1976, Braşov
Studii. Master, Facultatea de Arte şi Design Timişoara
Familie. Necăsătorit.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: