Mihai Cătălin Sobco realizează lumânări unicat în România
0Face lumânări ornamentale în diverse combinaţii de culori şi mărimi, cu un aspect de porţelan datorat finisajului cu un lac special.
A început să realizeze lumânări unicat pentru că nimic din ce există prin magazine nu îi place.
„Acum câţiva ani am fost invitat la o petrecere. Ştiam că sărbătorita are o pasiune pentru lumânări şi m-am gândit că va fi uşor să-i cumpăr ceva şi să trec repede peste faza: «da' oare ce să-i iau?». N-a fost aşa simplu cum am crezut. Am intrat în multe magazine, mall-uri şi surpriză: peste tot aceleaşi produse, culori şi modele. Iar eu vroiam ceva original. Până la urmă am luat o lumânare sculptată manual. Unică. Fata a fost încântată. Cadoul a făcut impresie bună şi aşa mi-a venit ideea", povesteşte tânărul despre momentul în care s-a gândit să înceapă o astfel de afacere.
Principala ustensilă folosită de Cătălin este cuţitul, însă recunoaşte că, pentru modele complexe se mai poate apela şi la alte obiecte folosite la olărit sau pentru modelarea pastei ceramice. Pe lângă acestea, îndemanarea şi perseverenţa sunt absolute necesare.
Luni întregi pentru perfecţionare
Braşoveanul recunoaşte că i-a luat aproximativ opt luni pentru a reuşi să stăpânească tehnica, mai ales că lumânările sale au în combinaţie diverse culori. „Nu cred că există o metodă sigură de a asorta culorile. Spun asta pentru că oamenii au gusturi diferite. Încerc totuşi să găsesc cea mai potrivită combinaţie de culori. Tentaţia de a spune că este foarte uşor e mare. Pentru a reuşi este nevoie însă de ceva exerciţiu. Nu toate lumânările ies perfect. Există şi nereuşite. Una dintre probleme este timpul de lucru. Lumânările se modelează cât sunt încă fierbinţi. Pentru a termina operaţiunea în 10-15 minute este nevoie de o mână sigură", adaugă Cătălin.
Suma de la care a pornit afacerea nu este una mare. Cu numai câteva sute de lei şi-a procurat toate cele necesare pentru lucrul cu ceară. Sunt şi mulţi oameni fascinaţi de acest tip de lumânare care poate fi oferită oricând drept cadou, însă braşoveanul spune că nu sunt foarte mulţi cei care sunt dispuşi să şi plătească pentru ele.
„Primele lumânări le-am făcut cadou prietenilor, iar câteva le păstrez şi acum. Până acum nu am încercat să le vând în străinătate, deşi, în viitor poate fi una dintre opţiuni. Deocamdată, încerc să cuceresc piaţa din România", recunoaşte tânărul.
Cătălin are şi un sfat pentru cei care vor să încerce să pornească o astfel de afacere: „Să fie bine informaţi. Există multe mici secrete care de fapt sunt esenţiale şi bineînţeles exerciţiu, exerciţiu şi iar exerciţiu".
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Sunt greu de procurat materialele?
Materialele sunt uşor de procurat. Nici măcar nu e nevoie de foarte multe. Numai parafină, fitil şi pigmenţi pentru colorat ceara. Se pot adăuga şi agenţi de parfumare. Toate se pot găsi pe internet şi la depozite.
Cât de greu sunt de realizat lumânările?
Totul începe cu o bază din ceară, preferabil transparentă, şi o formă stabilită dinainte. Apoi se scufundă în parafină colorată, încălzită la o temperatură de maximum 70 de grade. Se poate folosi orice combinaţie de culori. În câteva minute, straturile colorate se depun uniform şi începe procesul final. În funcţie de culorile aplicate, aleg modelul.
Ce-i place
„Îmi plac foarte mult muzica, drumeţiile şi natura. Îmi place să practic şi snorkeling-ul, adică înotul sub apă, doar cu un tub pentru respirat. O altă pasiune este detecţia metalelor. Primul aparat l-am cumpărat din dorinţa de a căuta meteoriţi. Până în prezent nu am reuşit să găsesc unul, dar căutările încă nu s-au terminat", râde Cătălin.
Ce nu-i place
„Tocmai pentru că îmi plac drumeţiile, nu suport mizeriile pe munte. Din păcate, sunt destui turişti care îşi aruncă gunoaiele unde nimeresc. Nu suport nici gropile din şosele şi nu îmi place nici frigul. Prefer oricând zilele călduroase de vară", mai adaugă tânărul făgărăşean.
PROFIL
Născut: 25 octombrie 1981, Făgăraş
Studii: Colegiul „Doamna Stanca", Făgăraş
Stare civilă: necăsătorit
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: