Braşov: Brânza de Bran se vrea brand european
0Denumirea nu va mai putea fi folosită de producătorii de peste hotare. Brânza de burduf va fi produsă doar în anumite zone ale ţării şi după anumite criterii riguroase de selecţie.
Producătorii de brânză de burduf din zona Branului şi a Sibiului vor începe anul acesta întocmirea documentaţiei pentru obţinerea protecţiei europene de denumire geografică. „Produsul alimentar se va putea fabrica doar în această regiune unde el este autentic, iar cei care vor să-l producă trebuie să respecte clauzele caietului de sarcini, un fel de „biblie” a produsului, care cuprinde atât detalii despre reţetă, cât şi despre tehnologica ce trebuie să folosită”, a explicat Lucia Romanescu, directorul Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER).
Urmează avizul european
După ce va primi protecţie la nivel naţional, Ministerul Agriculturii va trimite la Bruxelles o serie de documente pentru ca brânza de burduf să obţină şi protecţie la nivel european. Brânza va trebui apoi să aştepte şi să îi convingă pe europeni că merită exclusivitate. Dacă nici un producător din Europa nu o va contesta, abia atunci burduful va primi drepturi depline. „Vrem să protejăm autenticul de industrial şi am întocmit un inventar al produselor tradiţionale care au un istoric în spate. Sunt foarte multe produse lactate tradiţionale, care au intrat în sistemul de producţie industrială”, a spus Lucia Romanescu.
Mai multe amănunte puteţi citi în „Adevărul de Seară".