Sfaturi pentru un somn odihnitor. Televizorul sau tableta conectată la internet sunt interzise în dormitor
0Un somn odihnitor este esenţial pentru o viaţă sănătoasă. Mai mulţi factori, care ţin atât de cauze medicale, cât şi de stilul de viaţă, pot contribui la tulburări ale somnului ce duc la înrăutăţirea stării de sănătate.
Când nu e vorba de probleme de sănătate grave, cum ar fi apneea de tip obstructiv, se pot lua câteva măsuri relativ simple, ce pot duce la un somn odihnitor şi la o stare de spirit mai bună. Relaxarea înainte de culcare este esenţială. O baie aromată, o carte bun, un ceai călduţ pot face minuni, spun specialiştii, care pun aceste lucruri în contrapartidă cu navigarea îndelungată pe internet, sau privitul intensiv la televizor, activităţi considerate inamici ai somnului. De aceea, televizoarele, laptopurile sau tabletele nu ar trebui ţinute în dormitor.
Înainte de culcare, camera de dormit trebuie aerisită timp de 10. Cina trebuie luată cu cel puţin patru ore înainte de culcare, mâncărurile recomandate pentru ultima masă a zilei fiind cele uşoare, deoarece alimentele picante sau grase pot da arsuri şi disconfort gastric pe timpul nopţii. Totodată, alimentele bogate în tiramină, cum ar fi brânza, vinetele, zmeura, avocado, sosul de soia, vinul roşu, trebuie evitate, deoarece stimulează activitatea cerebrală şi pot cauza insomnii.
O rutină a somnului ajută la evitarea oboselii de diminaţă. Specialiştii recomandă să ne culcăm în fiecare seară la aproximativ aceeaşi oră şi să dormim minimum opt ore pe noapte. De asemenea, pentru un somn de calitate trebuie evitată activitatea fizică intensă înainte de culcare. Sport se face cu cel puţin patru ore înainte de culcare.
Într-un ghid al somnului de calitate publicat de Universitatea Stanford se recomandă ca dimineaţa, la trezire, să încercăm să stăm cu faţa la soare timp de un sfert de oră. Este un ritual ce ajută la reglarea ceasului biologic, obişnuind organismul cu trezirea dimineaţa devreme.