Clădirile istorice cad în capul trecătorilor
0Abandonate de proprietari sau disputate în instanţă, multe au ajuns ruine care încep să se prăbuseaşcă în stradă. Municipalitatea nu are pârghii legale de a-i sancţiona pe cei care îşi lasă imobilele în paragină decât după producerea unui eventual accident.
Pe strada Mihai Eminescu sunt mai multe clădiri care au fost lăsate pradă uitării şi degradării. Printre acestea se află şi fostul sediu al CEC, o clădire încadrată în categoria celor cu grad I de risc seismic. Are nevoie de lucrări serioase de consolidare, însă a fost abandonată de proprietari şi a ajuns într-un aşa hal de degradare, încât oamenii evită să mai treacă pe lângă ea, de teamă să nu le cadă bucăţi de tencuială în cap.
"De câte ori trec pe aici, pe la fostul CEC, ocolesc zona. În primăvară au căzut bucăţi de tencuială din clădire chiar în faţa mea, doar norocul a făcut ca să nu fie cineva rănit. Mai trec cu nepoţelul ziua pe această parte a străzii dar, când ajung aici, traversez pe partea cealaltă, ca să evit orice pericol", a declarat Aneta Stanciu, de 72 de ani.
Hotel distrus de disputa din instanţe
Un caz aparte este cel al hotelului Bristol, cândva o clădire emblematică a municipiului. Acum, proprietatea hotelului este disputată prin tribunale, iar procesul durează de mai bine de 10 ani, de ajuns ca imobilul, rămas fără nicio investiţie de întreţinere, să se tranforme într-o ruină. Biserica Romano Catolică este cea care a contestat toate actele de până acum, pretinzându-se a fi proprietara imobilului, iar procesul se judecă la Timişoara.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.