Micii fermieri plâng după subvenţia pentru irigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un an agricol foarte bun s-a transformat în unul falimentar pentru agricultorii fără bani să-şi ude culturile. Fermierii independenţi spun că abia acum simt din plin lipsa subvenţiilor pentru irigaţii şi că nu le rămâne decât să vadă cum se usucă recoltele pe câmp.

În judeţul care are cea mai mare suprafaţă irigată din ţară, aproape 90.000 de hectare, sunt şi oameni care se tem că îşi vor vedea culturile compromise din cauza lipsei banilor necesari pentru a-şi uda culturile.

Începând cu 2010 s-a renunţat la acordarea subvenţiiei de la stat pentru irigaţii. Dacă anul trecut măsura nu s-a simţit chiar din plin, pentru că au venit banii restanţi din anii precedenţi, anul acesta, mai ales cei care lucrează cu suprafeţe mici, de numai 15-20 de hectare, s-au văzut în postura de a nu avea cum să susţină financiar irigarea.

„Lucrez pe o suprafaţă de 16 hectare. Ni s-au tăiat banii de irigat şi astfel nu s-a făcut altceva decât să se lovească în capul celor care încă mai fac producţie", a declarat Ionel Soare, agricultor din zona Spiru Haret în vârstă de 37 de ani.

Independenţii suferă

Un alt agricultor rămas independent spune că nu poate iriga din cauza costurilor extrem de mari. „Se vede treaba că interesul este ca cei mici să nu reziste. Ne este foarte greu să facem irigaţii cu motopompa, pentru că se consumă mult combustibil", a declarat Miron Coadă, agricultor comuna Tătaru.

„Din cele 115.000 de hectare irigate de noi, 90.000 sunt numai în judeţul Brăila, restul în Ialomiţa şi Călăraşi. Mai există ceva irigaţii la Galaţi, Tulcea început să se mişte, iar în rest doar pepenarii din Oltenia mai irigă. Preţul apei de irigaţii este de 200 lei la mia de metri cubi. Pentru fermierii mici, într-adevăr, preţul este destul de mare. Mai e şi consumul la motopompe, iar costul irigaţiilor devine pentru aceştia împovărător", a declarat Adrian Bârzoi, directorul tehnic al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Brăila.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite