Afacere cu drone: cum reuşeşte un român să fie preferatul producătorilor importanţi de filme sau reclame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăileanul Cătălin Voinea se numără printre puţinii români care au făcut pionierat în domeniul dronelor. A început în 2011, într-o perioadă în care drona sa era privită ca un adevărat OZN. Acum a ajuns să fie "interfaţa" României cu producătorii de la Hollywood, care vin aici să filmeze şi au nevoie de imagini aeriene realizate profesional.

Aşa se face că multe dintre filmările aeriene care pot fi văzute în videoclipurile unor artişti, în reclamele unor mărci cunoscute, de pe piaţa auto, a băuturilor răcoritoare sau a liniilor de croazieră fluviale, sau în filme de acţiune turnate în România de studiouri precum Paramount, Warner Bros sau Miramax sunt realizate de el.

A lucrat, de exemplu, pentru Skoda, Wolkswagen sau Renault. O comandă inedită a venit din partea companiei americane Airbnb, care promovează castelul Bran şi legenda lui Dracula, aducând aici turişti interesaţi să doarmă peste noapte în castel. “În toamna anului trecut, de Helloween, am făcut un live timp de 30 de minute, survolând permanent castelul. Imaginile au fost transmise în America, iar televiziunea care le-a preluat a făcut în grafică drona să arate ca un liliac. Drona mea a jucat rolul lui Dracula care zbura primprejurul castelului”, ne-a povestit Cătălin.

Întrebat ce îl recomandă pentru lucrul la un nivel atât de înalt, brăileanul spune că, în primul rând, este vorba despre experienţa acumulată de-a lungul timpului. “Am deja 10 ani de când manevrez aparate de zbor cu telecomandă, iar experienţa acumulată în tot acest timp contează foarte mult în ceea ce fac în prezent. Când lucrezi cu regizori de film care au o anumită viziune despre ce vor să obţină de la o scenă, trebuie să fii capabil să îndeplineşte trei condiţii foarte greu de pus în practică în manevrarea dronelor: mai jos, mai încet, mai aproape”, ne-a spus Cătălin.

image

Pe teren   FOTO arhiva personală Cătălin Voinea

De ce ar fi dificil să faci asta? Pentru că una este să ridici o dronă la 50 - 100 metri înălţime pentru a fotografia sau filma un peisaj static şi alta e să manevrezi în spaţii înguste - cum ar fi interiorul unei hale sau printre copacii unei păduri, mergând în paralel cu actorii, uneori la doar un metru distanţă de ei - acel multicopter dotat cu elice care ar putea răni grav pe cineva dacă ar fi scăpat de sub control. Cu cât e viteza mai redusă şi înălţimea mai mică, cu atât drona este mai greu de controlat.

Brăileanul evită să precizeze cam cât câştigă din aceste contracte. “Hai să spunem că e un câştig bun, care îm permite să duc un trai decent şi să investesc permanent în scule mai noi şi mai performante”, ne-a spus el.

Asamblează  pentru diverse firme drone performante care ajung să coste până la 20.000 de euro

Şi acum, la fel ca în urmă cu 6 ani, când a pornit pe acest drum, Cătălin, care de profesie este electronist şi specialist IT, îşi construieşte singur dronele, ajutat de Răzvan Chirnoagă, un bun prieten şi colaborator. Cei doi asamblează, funcţie de necesităţi, kit-uri pe care le găsesc pe site-uri de specialitate sau le comandă direct de la producători. Fiecare kit preexistent este personalizat cu diverse piese care îi sporesc performanţele, apoi intervine partea de programare, prin care componentele dronei sunt “învăţate” să comunice între ele, pentru ca întreg ansamblul să corespundă scopului propus.

Dronele construite de Cătălin Voinea şi amicul său nu sunt doar pentru uz personal. Cei doi au ajuns la un nivel care le permite să ia comenzi de la diverşi clienţi. E vorba, în general, de firme specializate din anumite domenii care vor, de exemplu, o dronă ce poate fi folosită la inspectarea eficienţei energetice a unei clădiri cu mai multe etaje. Drona respectivă este construită în aşa fel încât să poată fi cât mai uşor de manevrat în spaţii înguste, capabilă să ocolească automat obstacolele apărute în cale şi dotată cu cameră de termoviziune ce poate scoate în evidenţă pierderile de căldură de la etajele superioare.

image

Cătălin şi colaboratorul său, în atelierul unde se fac drone la comandă   FOTO Florentin Coman

Alţi clienţi au vrut drone care să poată servi în acţiunea de căutare a unor persoane pe câmp sau la identificarea de la înălţime a unor culturi agricole. Acestea trebuie să aibă capacitate mare de zbor şi să poată ridica aparatură foto/video mai grea. Prin urmare, e nevoie de baterii mai mari şi mai grele şi de motoare mai puternice, iar asta înseamnă dimensiuni considerabile ale întregului ansamblu, încât întreaga dronă ajunge să semene cu un elicopter la scară redusă.

Cât priveşte costul unei drone pe care o poate construi în atelierul său, Cătălin Voinea ne-a spus că acest aspect depinde de mai mulţi factori. În funcţie de dimensiuni şi dotări, un exemplar porneşte de la 5-6 mii de euro şi poate ajunge la peste 20.000 euro.

Reclama la Skoda în care apar imagini filmate cu o dronă de Cătălin Voinea:

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite