Nicu Radan, fost campion de box, luptă pentru viaţa semenilor
0Mulţi dintre cei care sunt preluaţi de ambulanţă nu ştiu că un fost campion naţional la box încercă să-i transporte cât mai rapid la spital.
A devenit campion naţional la categoria semigrea la doar 18 ani, la scurt timp după ce a ieşit din juniorat. Era recunoscut pentru directa de dreapta năprasnică pe care o aplica în momentele cheie ale meciului. Mulţi boxeri de renume, care au încasat în plină figură directa de dreapta a lui Nicuşor, au luat contact cu podeaua, fiind număraţi de arbitru sau declaraţi K.O.
Un bătăuş nu va fi niciodată boxer
„În general, oamenii asimilează boxul cu bătaia iar pe boxeri cu bătăuşii. Dar boxul este un sport nobil, dur ce-i drept. Nu este pentru bătăuşi. Este pentru oameni echilibraţi şi serioşi. Am practicat mai multe sporturi. Am jucat şi fotbal, şi volei. M-a ajutat înălţimea şi decenţa, dar sala de box m-a atras într-un fel aparte", ne-a spus Radan.
Pasiunea şi seriozitatea cu care a practicat acest sport s-au manifestat încă din primele momente, astfel că la puţin timp de la prrimul antrenament, instructorul a considerat că pregătirea lui este adecvată primei întâlniri oficiale.
„Am ajuns repede de la sac la ring şi de aici la primul meu meci, junior fiind, nu a fost decât un pas. Eram încă în şcoala generală, în clasa a VIII-a, când am încrucişat mănuşile cu primul meu adversar, un boxer de 17 ani, din Constanţa. L-am făcut K.O în repriza a doua", îşi deapănă amintirile Nicuşor Radan sau Rădel, cum îi mai zic prietenii.
Directa de dreapta care l-a făcut celebru l-a trimis însă în afara ringului. Lovitura care i-a trimis pe mulţi adversari la podea i-a jucat feste şi lui Nicuşor, pentru că oasele pumnului au suferit fracturi a căror vindecare l-au ţinut departe de sala de antrenament.
Şi-a dat seama că în sport cariera sa a luat sfârşit. A început să lucreze ca şofer profesionist, iar din anul 2000 a devenit salariat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
„M-am integrat repede în acest colectiv, unde activitatea de şofer este destul de solicitantă. Am avut grijă de la bun început să respect poveţele celor cu ştate vechi în acest serviciu. Aici transportăm oameni în suferinţă şi trebuie să mergem cu maximul de viteză posibilă. Nicio clipă nu trebuie să uităm că în spate se află un om care luptă pentru viaţă", ne-a declarat Radan.
„Cred că nu greşesc atunci când spun că şoferii de pe salvare au un stil elegant de a conduce, rapid şi fără mişcări bruşte. Ce s-ar face medicii care intervin pe pacient dacă i-ai zdruncina în mers?", a concluzionat interlocutorul.
Întrebări şi răspunsuri
Ca sportiv, ce sfaturi aveţi pentru tinerii de azi?
"Să lase calculatorul şi să facă mişcare. Recomand părinţilor să îşi ia copii de mână încă de la şapte-opt ani şi să-i ducă la sălile de sport. Acolo sunt specialişti care pot stabili ce înclinaţii sportive are copilul. Dacă mama vrea că băiatul să facă balet şi el are talent la înot, lăsaţi copilul să facă înot".
Vă mai întâlniţi cu admiratori din vremea când boxaţi?
"Din ce în ce mai rar. Să nu uităm că au trecut mai bine de 30 de ani de când obţineam victorii. Dar sunt oprit pe stradă de oameni pe care i-am transporta la spital şi care mă salută pentru felul în care am făcut-o. Şi mă bucur enorm când aşa ceva se întâmplă".
Ce-i place
Să meargă vara la pescuit. Cel mai bine se simte când îşi ia familia în zilele libere şi se duce pe malul Dunării, departe de oraş. Îi place să stea la picnic cu prietenii, la o friptură şi o bere. Dar cel mai bine se simte când stă cu cele două nepoţele ale sale. Atunci lasă copilul din el să revină la viaţă.
Ce nu-i place
Munca făcută anapoda. În locurile unde a lucrat a întâlnit mult prea multe ocazii în care şefii punea oamenii să facă lucruri pentru care nu aveau nicio calificare. La ambulanţă este însă altceva pentru că treburile sunt bine coordonate şi fiecare face strict ceea ce este calificat.
Profil
Născut: 4 aprilie1958
Studii: 10 clase şi şcoala profesională de şoferi şi mecanici auto
Ocupaţia: şofer
Familie: căsătorit, doi copii