Municipalitatea brăileană lucrează “în orb” la salvarea CET/Vezi aici ce proceduri au demarat autorităţile
0În disperarea găsirii noii surse de producere a căldurii, autorităţile lucrează pe o lege fără norme de aplicare. CET Brăila mai poate fi salvată de la faliment doar de capitalul privat, iar autorităţile locale se agaţă de orice posibilitate viabilă de a mai menţine în funcţiune furnizorul local de energie termică şi electrică.
Gura de oxigen a fost dată prin emiterea Legii 178/2010 a parteneriatului public-privat.
Nu există încă bază de aplicare a prevederilor actului normativ, dar Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat în ultima şedinţă constituirea unei comisii de avizare a studiului de fundamentare şi prefezabilitate aferent derulării procedurilor de atribuire a unui astfel de proiect de parteneriat pentru construcţia şi exploatarea unei surse noi de producere a energiei termice.
Asta înseamnă că necesitatea urgentă de o nouă sursă, în cogenerare şi de modernizare a sistemului de transport şi distribuţie aferent în municipiul Brăila face ca procedurile să se desfăşoare "în orb", cel puţin deocamdată.
"Comisia care s-a format se va ocupa de avizarea studiului de prefezabilitate şi de selecţia partenerilor, iar o altă comisie va avea ca atribuţie înfiinţarea Companiei de proiect", ne-a declarat viceprimarul municipiului, Stănel Necula.
Transfer de obligaţii
Prin contractul de parteneriat public-privat, investitorului privat îi vor fi transferate obligaţii ale partenerului public, începând cu faza de proiect, construcţie, dezvoltare, reabilitarea/modernizare, operare, întreţinere şi finanţarea obiectivului.
"La ora actuală sunt luate în calcul trei-patru oferte private, unele care vizează arderea deşeurilor, iar altele arderea de biomasă. Unele firme vor doar să producă energie electrică, cu energia termică pe plan secundar", ne-a spus Necula, ceea ce face ca alegerea autorităţilor să fie dificilă, deoarece prioritară este producerea căldurii şi apei calde pentru populaţie.
"Orice fel de investiţie de acest gen este benefică şi imperios necesară pentru a salva societatea", consideră liderul Sindicatului Liber CET, Gheorghiţă Pârlog.
Producţie redusă cu 1/3
Evoluţia descendentă a indicatorilor tehnico-economic din ultimii trei ani, dovedesc că actuala configurare a sistemului de producere a energiei termice la Brăila nu oferă posibilitatea redresării situaţiei. În 2009 producţia de energie electrică a scăzut la 51.822 MWh, de la 88.000 MWh în 2007, iar cea de energie termică pentru populaţie de la 161.401 Gcal, la 124.460 Gcal.