Brăila: Costel Arbunea -Poliţistul care a anchetat împuşcarea liderului interlopilor
0Este şeful Poliţiei municipiului Brăila şi consideră că munca de poliţist trebuie să fie perfect structurată şi făcută cu o precizie matematică. Spune că numai aşa rezultatele pot fi adevărate şi pozitive
profil
Născut 13 august 1964, Olăneasca- Salcia Tudor , judeţul Brăila
Studii: Academia de Poliţie Bucureşti, master Servicii Comunitare şi Terorism
Ocupaţie: Şef al Poliţiei Municpiului Brăila
Familie: căsătorit
A absolvit Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti, în anul 1990. A făcut parte din prima generaţie de poliţişti de după evenimentele din decembrie 1989.
Încă de la început a fost repartizat la Cercetări Penale, care i s-a potrivit ca o mănuşă. A participat la mii de cercetări.
A anchetat şi împuşcarea lui Dumitru Oprea, zis Titel Crăcănatu, liderul lumii interlope din anii 1990-2003.
Tot Arbunea a fost cel care a făcut cercetarea în cazul care a dus la arestarea lui Ioan Popa, fostul director al SNP Petrom.
A demonstrat că un accident a fost o crimă
De unul dintre cazurile rezolvate la început de carieră îşi aduce şi acum aminte.
„Era vorba de un banal incendiu, undeva în cartierul Chercea, soldat cu o victimă. M-a şocat felul în care fusese surprins bărbatul decedat, poziţia lui nefirească. Tânăr locotenent fiind pe vremea aceea, am pus tot felul de întrebări în stânga şi-n dreapta, din dorinţa de a mă edifica asupra condiţiilor. Bineînţeles că am fost luat oarecum peste picior de către colegii mai vârstnici care puneau zelul meu pe seama faptului că eram debutant în meserie”, ne-a povestit comisarul şef Costel Arbunea.
Ca să dezlege cazul a pornit singur investigaţia, pentru că la nivelul Poliţiei cazul era considerat un banal accident şi atât. A consultat specialişti în medicină legală şi patologică şi pompieri cu vastă experienţă.
„La două săptămâni de la producerea evenimentului, am demonstrat clar că de fapt concubina bărbatului era cea care îi dăduse foc. Seară de seară, individul căzut în patima alcoolului, o bătea cu un patent cu mânere foarte lungi din acelea folosite la reţelele de înaltă tensiune. Într-o seară, femeia nu a mai suportat chinul şi în timp ce bărbatul beat dormea dus, l-a stropit cu benzina dintr-o canistră, a aprins un chibrit şi aşa a pus capăt calvarului.”, îşi aminteşte, astăzi, Costel Arbunea. Interlocutorul nostru a mai spus că „pentru ancheta şi efortul depus am fost premiat la ordinul şefului Inspectoratului de atunci, regretatul general post mortem Grigore Constantinescu”.
Acum, când priveşte în urmă, ştie că felul exemplar în care şi-a făcut datoria atunci, i-a marcat activitatea pentru tot restul vieţii.
„Un caz trebuie întors pe toate părţile pentru a fi sigur că rezolvarea sa este corectă. Un moment de neatenţie şi superficialitate este suficient ca un infractor periculos să scape şi un nevinovat să plătească. În acestă meserie nici cele mai banale amănunte nu trebuie omise”, a conchis comisarul şef Arbunea.
Ce-i place:
Când simte că a ajuns la limită îşi ia soţia şi pleacă la munte. Nu în drumeţii, sau plimbări pe poteci. Caută un loc, o cazare izolată, şi stă acolo bucurându-se de linişte şi de aerul proaspăt. Aşa îşi încarcă „bateriile”, după cum singur spune.
ce nu-i place:
Detestă minciuna. A avut prea multe nopţi nedormite şi zile de muncă asiduă, căutând să demonteze minciunile celor cu care a venit, prin natura profesiei, în contact. Aşa că a ajuns să deteste în cel mai înalt grad minciuna.
Întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă viaţa de familie cu viaţa de poliţist?
C.A. : „Mai în glumă, mai în serios, se poate spune că există o condiţie de bază care trebuie îndeplinită. Ca să fii poliţist trebuie să ai nevastă de poliţist. Adică trebuie să fie o persoană cu totul specială care să înţeleagă de ce ai plecat de acasă în toiul nopţii sau de ce ai lăsat-o singură la o petrecere”.
Ce face un poliţist a doua zi după rezolvarea unui caz?
C.A.: „Respiră adânc şi o ia de la capăt. Ca să fii mereu în formă, imediat ce ai terminat un caz, îl uiţi şi gata. Niciun caz nu seamănă cu altul aşa că este cel mai bine să o iei la pas, ca după carte, cu noul caz. Numai aşa găseşti rezolvarea optimă”.