Sărmanii României care nu stau cu mâna întinsă pentru ajutoare de încălzire. Folosesc tizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din comunele botosanene folosesc tizic in loc de lemne FOTO Adevarul
Oamenii din comunele botosanene folosesc tizic in loc de lemne FOTO Adevarul

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Asta îşi spun de mai multe decenii locuitorii din comunele botoşănene pentru care lemnele  de foc sunt un lux.  Oamenii folosesc gunoiul din grajd pentru a face focul iarna.

Pentru locuitorii din mai multe comune din judeţul Botoşani o vacă în gospodărie nu înseamnă doar o sursă de hrană. Ci şi de căldură.  Din gunoiul din grajd gospodarii fac tizic.  Şi asta pentru că oamenii nu îşi permit să îşi cumpere  lemne pentru foc şi sunt nevoiţi să recurgă la astfel de soluţii şi să folosească  acest "combustibil solid".

Tizicul este făcut din gunoiul din grajd pe care gospodarii l-au strâns de-a lungul anului, din paie şi apă.

Tizic fac numai oamenii care au animale şi care nu folosesc gunoiul ca îngrăşământ. Eu am o văcuţă şi un cal şi mizeria pe  care o strâng din grajd în timpul anului o adun în spatele şurii. Vara, prin luna lui august sau la sfârşitul lui iulie, se dizlocă câte un pic de gunoi îl călcâm cu apă şi paie şi facem tizic, explică procedeul o gospodină din comuna Vorniceni.  

Tizicul este modelat cu mâna şi întins în curte sau pe câmp pentru a se usca, iar mai apoi pus la dos.

Ca să am pe iarnă un şopron din ăsta de tizic trebuie să muncesc cam două zile să îl fac.Dar mai vine şi nepoata şi mă ajută şi apoi toată iarna îmi tace capul cu focul în sobă că la noi e greu de lemne, mai spune mătuşa Elena.

Oamenii spun că în ciuda muncii pe care trebuie să o depună atunci când fac tizicul, ei sunt mulţumiţi şi că fac acest lucru încă de când erau copii.

„Singura problemă atunci când îl faci este că te murdăreşti rău şi miroase foarte urât. Dar te obişnuieşti. Nu este uşor dar aşa economisim nişte bani mai ales că nu îi avem şi trebuie să ne încălzim la iarnă. Şi cine ne dă?“ , completează o altă gospodină din aceeaşi comună.

Tizicul nu se face însă în toate comunele din judeţul Botoşani. De această îndeletnicire încă se mai ocupă gospodarii din comune precum Ştiubieni, Vlăsineşti sau Vorniceni.

Cititi si: 

Nesimţire la superlativ: Sute de gălăţeni „au uitat” de limuzinele din garaje şi au cerut, iarna trecută, ajutoare de încălzire

   

Guvernul introduce ajutoare financiare pentru cei care se încălzesc cu energie electrică şi creşte cuantumul ajutoarelor pentru gaze

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite