S-au călcat în picioare ca să lucreze în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de botoşăneni fără loc de muncă s-au înghesuit ieri pentru a fi selectaţi la cules de căpşuni în Peninsula Iberică. Firmele de recrutare din străinătate au venit în Botoşani, fiind atrase de forţa de muncă ieftină. Acestea oferă câte 37 de euro pentru ziua de muncă.

O firmă spaiolă de recrutare a forţei de muncă a organizat ieri în Botoşani o preselecţie pentru angajarea a 300 de culegători de căpşuni. În prealabil, spaniolii au avut grijă să-şi promoveze preselecţia trimiţând la întâmplare pliante prin poştă botoşănenilor care locuiesc în mediul rural. Drept urmare, cel puţin 500 de oameni au îndurat ieri frigul şi s-au călcat în picioare pentru a obţine un loc de muncă în Spania.

„Am primit acasă prin poştă un pliant prin care eram invitată să vin astăzi aici, în spate la BRD, pentru a fi angajată în Spania la cules de căpşuni. Sper să am noroc să mă angajeze“, ne-a spus Dorina Pârvu, o femeie din Santa Mare. 

„Preferăm oameni de la ţară“

Spaniolii au preferat să vină direct la Botoşani pentru a-şi alege muncitorii. Ei caută mai ales femei cu vârsta de până în 45 de ani care au mai lucrat în agricultură, în Occident. Reprezentanţii firmei Frescamiada au ales Botoşaniul pentru că aici forţa de muncă este mai ieftină decât în alte judeţe.
„Am mai fost în  Oltenia, însă nu prea am fost încântaţi. Aici la Botoşani oamenii sunt mai săraci şi mâna de lucru este mai ieftină. Oferim 37 de eruo pe zi, cazare şi masă, iar cei care pot dovedi că au mai lucrat în Spania au cele mai mari şanse să fie selectaţi. Preferăm să angajăm oameni de la ţară, care se pricep în agricultură. Deocamdată suntem mulţumiţi că oamenii sunt interesaţi să muncească“, a declarat Valentina Cărţună, reprezentantul şi translatorul spaniolilor.

De altfel, la Botoşani au ajuns mai mulţi angajatori străini. Atât reţeaua europeană EURES, cât şi firme private de recrutare a forţei de muncă caută muncitori necalificaţi pentru a lucra  la ferme din Spania ori Danemarca. Cele mai mari salarii le oferă danezii, care au nevoie de 200 de muncitori pentru cules de căpşuni, mazăre, dovlecei şi zmeură. Potrivit ofertei EURES primită de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), cine reuşeşte să culeagă 17 kilograme de căpşuni pe oră poate câştiga 14 euro. În schimb, muncitorii care nu fac faţă ritmului vor fi trimişi după două săptămâni în ţară, pe cheltuiala lor.

În Spania se câştigă mai puţin, dar şi pretenţiile sunt mai mici. O fermă din localitatea spaniolă Almonte are nevoie de 200 de oameni pentru cules căpşuni pe care îi va plăti cu 37 de euro pe zi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite