Universitatea Babeş Bolyai se pregăteşte să reabiliteze un  spectaculos castel din secolul trecut. Proiectul, ţinut la distanţă de muritorii de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Babeş Bolyai, singura din ţară care are pe mână castelul unei importante familii nobiliare, se pregăteşte să reabiliteze bijuteria arhitecurală. Deşi a fost un bun lăsat judeţului Bistriţa-Năsăud, la noul domeniu nobiliar vor avea acces doar cadrele universitare şi studenţii.

Unul dintre cele mai frumoase şi bineîntreţinute castele din Bistriţa-Năsăud are şanse reale să-şi recapete strălucirea de altă dată. Universitatea Babeş-Bolyai, care a câştigat bijuteria arhitecturală cu tot cu parcul său dendrologic în instanţă, în 2014, pregăteşte un proiect grandios de reabilitare.

Universitatea intenţionează să ceară fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Potrivit reprezentanţilor UBB, întreaga investiţie ajunge la câteva milioane de lei. Studiul de fezabilitate care este în lucru momentan va spune exact de câţi bani este nevoie.

Oranjerie şi teren de golf

Lucrările propuse pentru a fi realizate, conform proiectului depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, sunt desfacerea pardoselii existente şi montarea uneia noi, curăţarea zidăriei existente, desfacerea instalaţiilor existente pe pereţi şi bolţi, înlocuirea tuturor tâmplăriilor existente. 

Pardoselile existente ar urma să fie înlocuite cu plăci din piatră naturală antiderapantă rezistentă la îngheţ-dezgheţ.

Domeniul de la Arcalia, care a aparţinut unuia dintre grofii familiei nobiliare Bethlen, este format dintr-un parc dendrologic ce se întinde pe 164.730 de metri pătraţi, la care se adaugă un castel de 692 de metri pătraţi, un pavilion administrativ, unul de cazare şi un pavilion foişor cu o bucătărie e vară.

Proiectul prevede amenajarea unei sere cu plante, a unei orajerii, a patru foişoare din lemn, a unui teren de sport multifunctional, dar şi a unui teren de golf cu vestiare aferente.

image

Domeniul de la Arcalia ar urma să aibă un nou pavilion de cazare, ce s-ar întinde pe 1.348 de metri pătraţi, şi va putea găzdui, în total, 130 de persoane. Sala de mese va avea o capacitate de 48 de persoane, la care se va adăuga un restaurant cu 236 de locuri. 

În interiorul castelului ar urma să fie amenajate două săli de conferinţe de 64 şi respective 36 de locuri. Şi în parcul dendrologic se propune o curăţenie: tăierea a 121 de arbori şi 34 de arbuşti şi plantarea a peste 400 de arbori, arbuşti, garduri vii şi diverse plante. 

Castelul grofului va avea porţile deschise doar pentru universitari

Deocamdată nu se ştie dacă domeniul grofului Bethlen va obţine finanţare, UBB asumându-şi o parte din cheltuieli ca fiind neeligibile. Deşi se pregăteşte o unitate de cazare generoasă şi un restaurant, bistriţenii nu vor putea lua masa în spectaculoasa grădină a grofului şi nici nu se vor putea caza pe domeniul său. 

Potrivit prorectorului şi responsabilului de achiziţii din cadrul UBB, Dan Lazăr, la domeniul grofului Bethlen vor avea acces doar cadrele universitare şi studenţii. 

„Acest complex se doreşte a se număra printre facilităţile noastre educative şi de cercetare. Nu ne transformăm în hotel. Vrem să gândim acea bază pentru cercetare şi educaţie. Vor avea acces cadre didactice şi studenţi, inclusiv de la alte universităţi dacă vor solicita acest lucru”, a explicat Dan Lazăr.

Odată reabilitat castelul, nu este clar dacă bistriţenii vor putea vizita măcar castelul sau realiza şedinţe foto de nuntă acolo, cum se întâmplă în prezent. 

Castelul şi parcul dendrologic de la Arcalia - ambiţia grofului Bethlen

Domeniul de la Arcalia îşi are începuturile în secolul al XX-lea. Groful Bethlen a amenajat acest domeniu cu atenţie deosebită: până şi arborii au fost plantaţi astfel încât în fiecare anotimp paleta coloristică a întregului parc să surprindă. Acesta a fost completat în permanenţă cu aburşti şi flori. O pepinieră privată asigura pietul pentru înlocuiri. 

Groful coordona şi supraveghea lucrările, folosindu-se inclusiv de schiţe de amplasament şi amenajare. Acestea erau acompaniate cu notiţe detaliate despre condiţiile de plantare sau provenienţa puieţilor şi a seminţelor folosite. 

image

Parcul care înconjoară castelul include 150 de specii exotice, printre care pinul de mătase, nucul american, stejarul american pendulat sau molidul caucazian. 

După cel de-al Doilea Război Mondial, nobilul ajunge în arest alături de familia sa, iar parcul şi castelul, precum şi documentele din interior sunt devasate. În câteva zile au dispărut din parc în jur de 150 de molizi. 

Castelul a fost preluat de stat în 1947 şi transformat în magazine sătesc. Mai apoi a fost staţiune de maşini agricole şi chiar tabără pentru pionieri. În 1963 îl preia Universitatea Babeş-Bolyai, care organizează aici Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, unde studenţii îşi efectuau practica de vară.  

Domeniul de la Arcalia a rămas în administrarea universităţii, după ce presupuşii moştenitori care au solicitat terenul, castelul şi anexele în instanţă nu au putut demonstra că le revin lor. 

Vă mai recomandăm:

Castelul şi colţul de rai ale grofului Bethlen de la Arcalia, câştigate în instanţă de către Universitatea Babeş-Bolyai

FOTO Moştenirea grofului  Bethlen şi viile împărăteşti de la Lechinţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite