Gât Golaş de Transilvania, găina minune a Ardealului, preferată de francezi, nemţi şi africani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gât Golaş de Transilvania FOTO: Bianca Sara
Gât Golaş de Transilvania FOTO: Bianca Sara

A apărut spontan la mijlocul anilor 1800, iar 50 de ani mai târziu deja lua prima cupă de argint la expoziţia internaţională de păsări de curte  din Germania. În prezent Gât Golaş de Transilvania este cam ignorată în Ardeal, fiind prezentă doar în câteva judeţe, însă este apreciată în zone cu temperaturi extreme datorită adaptabilităţii sale.

Găina Gât Golaş de Transilvania a fost prima dată prezentată în 1875 la o expoziţie internaţională de păsări de curte din Viena. În 1912 un căpitan bistriţean de infanterie deja câştiga prima cupă de argint în Germania cu această rasă, care era considerată o ciudăţenie de ţăranii ardeleni.

Asta din cauza gâtului, pieptului şi abdomenului  lipsit de pene, de unde şi-a împrumutat şi numele: gât golaş. Greutatea unei găini ajunge la 2,5 kilograme, iar la cocoşi la 3 kilograme. Produc între 120 şi 170 de ouă pe an, puicile începând ouatul după 7-8 luni.

Potrivit specialiştilor şi crescătorilor această rasă s-a format spontan, fiind mai apoi perfecţionată. În prima fază a putut fi găsită în Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş, răspândindu-se mai apoi în restul Transilvaniei.

Deşi de-a lungul timpului a câştigat numeroase concursuri, în Ardeal se mai găsesc doar câteva zeci de mii de exemplare, cel mai mare efectiv avându-l Banatul. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Franţa de exemplu, unde se regăsesc cele mai multe ferme cu Gât Golaş de Trasilvania.

 Mai încântaţi  de această rasă par să fie africanii sau israelienii, asta datorită adaptabilităţii sale. Dacă o găină comună nu rezistă la temperaturi extreme, Gât Golaş de Transilvania se adaptează foarte bine şi la 40 de grade. 

Cei care au diversificat cel mai mult această rasă sunt însă nemţii. Cornel Hetrea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din Bistriţa-Năsăud, care are câteva zeci de exemplare, şi bate anual târgurile de profil din Europa spune că nemţii au reuşit să obţină toate culorile posibile la această rasă. Tot nemţii au fost cei care  au dus Gât Golaş de Transilvania în sud-vestul Africii, înainte de primul război mondial. Africanii numesc această rasă „Kaalnek”.

În Bistriţa-Năsăud mai există până în 500 exemplare de Gât Golaş de Transilvania, semn că lipsa temperaturilor extreme ne face să nu apreciem această rasă.

„Este o rasă precoce şi rezistentă, începe ouatul mai repede şi are o carne gustoasă”, precizează Cornel Hetrea.

Când vine vorba de preţ, acesta ajunge la 80 de lei, în condiţiile în care o găină comună costă 30-40 de lei. Acesta este şi unul dintre motivele care au descurajat fermierii români şi a dus la scăderea efectivelor.



Vă mai recomandăm:

Aventura supermioarei de Bistriţa, oaia albă a României

FOTO „Uriaşul de Transilvania“, prima rasă de iepure din România pe cale de a fi omologată, este campion european în Germania

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite