Povestea profesorului de nota 10 Florin Bojor: de la primul dicţionar catalan-român, la Partidul Românilor din Spania şi la catedra românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar 29 de ani şi 2 ani de experienţă în învăţământ şi cu toate acestea a reuşit să obţină pentru al doilea an consecutiv nota 10 la examenul de titularizare. Profesorul Florin Bojor, care a avut ocazia să se specializeze şi în Spania, unde a muncit în toate sectoarele economiei, îi datorează nota obţinută la examen divinităţii.


Florin Ioan Bojor are 29 de ani şi de doi ani este profesor de religie ortodoxă. În anul în care a intrat în sistem a reuşit să obţină nota 7,25, iar în al doilea an nota 10, urmând ca anul acesta să continue pe aceeaşi linie. Primul an l-a petrecut la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, la Liceul cu Program Sportiv şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, iar al doilea an la Grupul Şcolar de Servicii, deşi luase nota 10 la examenul de titularizare, asta pentru că nu erau catedre libere.

Anul acesta va preda la şcolile din Vermeş şi Budacu de Jos, fiind nevoit să facă naveta pentru a ajunge la elevii săi. Aceasta este singura catedră liberă, pentru care s-au bătut nu mai puţin de 22 de profesori.

La 21 de ani a primit două burse de studiu în Spania, la Barcelona, una pentru a-şi continua specializarea în religie ortodoxă şi alta pentru a se specializa în filosofie. 7 ani a petrecut în Spania, unde spune că a muncit în toate sectoarele economice: de la spălat WC-uri la contabil pentru a se putea întreţine.

Florin Bojor este autorul primului dicţionar catalan-român, român-catalan şi a fost liderul Partidului Românilor din Spania. S-a întors după 7 ani petrecuţi printre străini, lăsând un salariu lunar de 1800 de euro, ca profesor de religie în Spania, pentru că a vrut să schimbe ceva în ţara în care s-a născut. A luat această decizie, deşi în primul an la catedră a luat doar 600 de lei lunar, iar în al doilea 900 de lei.

„Pentru mine astăzi e o zi minunată, cum a fost şi anul trecut când am luat nota 10. Sper ca întreg procedeul să îmi aducă titularizarea,” precizează Florin Bojor. 

Florin Bojor pune nota maximă pe seama unei „minuni” şi nu a unei pregătiri acerbe. Acesta spune că şi în viitor se vede practicând meseria de dascăl, acesta fiind gândul cu care s-a întors din Spania.


Întrebat cum îşi explică faptul că unii profesori cu zeci de ani de experienţă nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5 la examenul de titularizare, bistriţeanul pune această nereuşită pe seama schimbării abordării din sistem, cu care cei din generaţiile trecute nu sunt familiarizaţi.

Nici pe cei care îşi fac studiile în România, după care pleacă în altă ţară pentru a profesa pe bani mai mulţi nu-i priveşte cu ochi buni, considerând alegerea lor ca fiind una egoistă pentru că profită de resursele statului şi nu dau nimic înapoi.

„Eu mă văd pe mine un produs. Întreaga societate s-a jertfit ca eu să mă formez, acum este rândul meu să-i formez pe alţii,” completează Florin Ioan Bojor. 
 

Vă mai recomandăm:

Poveştile celor mai buni profesori din Bistriţa-Năsăud. Ana Haitonic: „Îmi place teribil de mult meseria aceasta, o fac cu pasiune”

IŞJ a început „curăţenia” în şcoala de la Ilva Mică, după ce secretarul a pierdut la jocuri de noroc salariile profesorilor

 

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite