Cum a fost pedepsit în Bistriţa-Năsăud de către comunişti refuzul de abandonare a credinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nenumăraţi preoţi şi credincioşi au fost pedepsiţi în perioada comunistă pentru credinţa lor. Cei mai mulţi dintre preoţi au ajuns în închisorile comuniste, unde au trăit în condiţii inumane. Este şi cazul părintelui Lazăr Sângeorzan sau al lui Teodor Cernucan.

Părintele greco-catolic Lazăr Sângeorzan, protopop al Rodnei Vechi, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru că a refuzat să-şi părăsească credinţa. Acesta a fost eliberat în anul 1964. Preotul a desfăşurat sub regimul comunist o activitate pastorală clandestină, menţinând legătura prin corespondenţă cu episcopal cardinal Iuliu Hossu. 

Aceeaşi soartă a avut-o preotul greco-catolic Teodor Cernucan din Bistriţa. Acesta a slujit în satul natal Zalha din judeţul Someş pe atunci din 1937 până la arestarea sa din 1948.

A fost reţinut în beciurile Securităţii din Dej şi maltratat de un croitor ajuns comandant. Preotul a fost bătut cu un par până când a semnat cele necesare pentru a putea fi condamnat. A urmat o perioada la Penitenciarul Dej unde a fost înfometat.

Preotul a fost arestat pentru că a îndrăznit să facă o colectă de alimente şi bani la biserica unde slujea pentru profesorii de teologie şi canonicii din Cluj-Napoca. A fost descoperit de către securişti la al doilea transport, fiind arestat inclusiv cel care ducea alimentele şi banii în Cluj-Napoca.

Teodor Cernucan a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi confiscarea averii. Trei ani i-a petrecut la Canalul Dunăre –Marea Neagră, iar restul în Penitenciarul Aiud. Şi familia preotului a avut de suferit, fiind scoasă în stradă, după ce toată averea lui Teodor Cernucan a fost confiscată.

Printre măsurile luate de securişti pentru a ţine sub control credincioşii, s-au numărat şi demolarea unor lăcaşuri de cult. În 1989, mai multe echipe de muncitori, în frunte cu primarul Bistriţei, au dărâmat o biserică protestantă din municipiu, credincioşii care se împotriveau fiind duşi la Poliţie unde au fost anchetaţi şi bătuţi.

Sursa: procesulcomunismului.ro

Vă mai recomandăm:
 

Povestea de necrezut a preotului vindecat ca prin minune după ce a fost împuşcat în cap de un soldat neamţ

Preotul Augustin Pop a fost împuşcat în cap în data de 10 octombrie 1944 de către un soldat neamţ, alături de alte 6 persoane. El a fost singurul care a supravieţuit şi nimeni nu-şi explică cum a reuşit asta, mai ales că nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare. Credincioşii din Mijlocenii Bârgăului consideră această vindecare drept un miracol.

FOTO Cultele protestante şi gustul amar al comunismului

Faptul că viaţa religioasă nu era tolerată de comunism, care prefera ateismul nu este un lucru necunoscut. Intoleranţa statului comunist vis-à-vis de cultele religioase pe care nu putea să le controleze s-a putut observa şi în teroarea simţită de protestanţi în perioada 1975-1989.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite