Cine e folclorista care conduce Anticorupţia lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Serviciul Anticorupţie din Ministerul Dezvoltării Regionale este condus de către bistriţeanca Ioana-Maria Ardelean, o tânără speranţă a folclorului românesc. Înainte de minister, ea a fost angajată la Partidul Naţional Liberal

O investigaţie realizată de „Gazeta Sporturilor“, privind finanţarea dubioasă a galei de box în care Lucian Bute şi-a apărat titlul la Bucureşti, a relevat că o tânără cîntăreaţă de muzică populară, Ioana-Maria Ardelean, conduce Serviciul Anticorupţie din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Serviciul în cauză nu are funcţii de control şi sancţionare, ci vine să sprijine implementarea marii strategii anticorupţie la nivelul ministerului şi al structurilor teritoriale.

Bistriţeanca a ajuns în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2012, fiind consiliera şi şefa de cabinet a fostului ministru, liberalul Eduard Hellvig. De asemenea, tânăra este membră a PNL.

Tânăra de doar 30 de ani este originară din Bistriţa-Năsăud, tatăl său fiind un fost cadru militar, iar mama sa, profesoară de română şi latină şi fostă directoare adjunctă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”.

După ce a terminat Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, cel mai bun din municipiu, Ioana-Maria Ardelean s-a mutat la Bucureşti, înscriindu-se la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, profilul Comunicare Politică. Tot acolo a făcut şi studiile postuniversitare. După cum declară în interviurile pe care le-a acordat, Ioana-Maria Ardelean lucrează în domeniul Relaţiilor Publice încă din anii studenţiei, reuşind însă să intre în Ministerul Dezvoltării, ca şefă de cabinet a lui Eduard Hellvig, abia în 2012.

SUB ARIPA MĂTUŞII

Bistriţeanca a îmbinat politica şi administraţia publică cu domeniul artistic, fiind şi una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică populară din noul val. Pentru a-şi consolida această pasiune, Ioana-Maria Ardelean s-a înscris pe când avea 25 de ani la Şcoala Populară de Artă.

A cunoscut muzica populară de pe Valea Someşului încă de mică, de la bunica ei, „Ina” din Ocniţa, care a şi transmis talentul său mai departe. Înainte ca respectivul talent să ajungă la Ioana, acesta a mai poposit şi la tatăl Ioanei, dar şi la o mătuşă a acesteia, Cornelia Ardelean-Archiudean, una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică populară din Ardeal.

Ioana-Maria Ardelean, alături de mătuşa sa Cornelia Ardelean-Archiudean  (FOTO: rasunetul.ro)

ioana maria ardelean

Mătuşa a şi luat-o sub aripa sa pe Ioana. Pe când Ioana era doar o copilă, Cornelia Ardelean-Archiudean a dus-o peste tot prin ţară în spectacole, dorindu-şi ca nepoata să îi ducă mai departe cântecele şi să promoveze folclorul autentic specific judeţului Bistriţa-Năsăud.

 „Eu am crescut la bunica din partea mamei, în Livezile, lângă Bistriţa, dar nu de la ea moştenesc talentul, ci de la cea din partea tatălui meu, din satul Ocniţa. Bunica aceasta, mama Ina, cum îi spuneam toţi nepoţii, avea umorul acela al omului de la sat, era o mucalită aş putea spune”, preciza Ioana-Maria Ardelean într-un interviu acordat revistei Formula AS.

Cornelia Ardelean-Archiudean a fost şi cea care i-a oferit primele costume populare şi i-a permis să-i cânte piesele din repertoriu, urmând ca după câţiva ani bistriţeanca să  îşi compună propriile cântece.

În 2012, interpreta de muzică populară a reuşit să scoată şi un album, sprijinită de Casa de Discuri Roton, numit „Cânt să-mi stâmpăr inima”, care a fost lansat la Palatul Parlamentului, în salonul oficial al Senatului şi mai apoi pe pământ natal, în Bistriţa-Năsăud.

Cu părere de rău, mătuşa  cântăreţei, Cornelia Ardelean-Archiudean, spune că aceasta nici nu a reuşit să-şi promoveze albumul de la lansare, din lipsă de timp. Cele două s-au întâlnit ultima dată pe scenă la finalul lunii trecute la Sala Radio din Bucureşti, cu ocazia celebrării celor 85 de ani de Radio România Actualităţi. 

CÂND E EA FERICITĂ

„Am lucrat încă din anul doi de facultate în domeniul Relaţiilor Publice şi al Comunicării şi am făcut totul cu dăruire şi convingere, punând dorinţa mea de a cânta la păstrare, într-un sertar. Am muncit mult, până la epuizare. Până într-o zi, când, ameţită de vârtejul în care trăiam, am stat şi m-am întrebat: când sunt eu cea mai fericită? Şi am înţeles: cea mai fericită sunt atunci când le cânt oamenilor”, povestea Ioana-Maria Ardelean într-un interviu acordat revistei Formula AS.

De aceeaşi părere este şi  cântăreaţa de muzică populară Cornelia Ardelean-Archiudean, care se declară revoltată de faptul că se insinuează că nepoata sa ar fi ajuns pe pile în fruntea Serviciului Anticorupţie.

„Nu a intrat pe pile acolo. Lucrează pe lângă oamenii aceştia încă de când era studentă. Nu înţeleg de ce a fost acuzată şi pusă la zid. E un copil educat, este o tânără care munceşte. Ea nu s-ar lăsa mituită şi mânjită de nimeni. Este un om hotărât”, a ţinut să spună cântăreaţa de muzică populară Cornelia Ardelean-Archiudean.

Cornelia Ardelean-Archiudeam a mai spus că nepoata sa nu cântă manele, este educată şi chiar are talent, motiv pentru care a fost chemată la multe concerte şi emisiuni folclorice.

Contactată telefonic, Ioana-Maria Ardelean nu a dorit să facă niciun comentariu privind ascensiunea sa profesională sau zvonurile potrivit cărora aceasta ar fi ajuns în fruntea Serviciului Anticorupţie după ce preşedintele de Consiliu Judeţean Bistriţa Năsăud, Radu Moldovan (PSD), ar fi intervenit pe lângă ministrul Liviu Dragnea.

DRAGNEA ÎŞI APĂRĂ PRIVIGHETOAREA

Mai puţin zgârcit cu declaraţiile s-a dovedit a fi ministrul Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea, care a spus pentru Mediafax că pe şefa Serviciului Anticorupţie o recomandă  în această funcţie „vocea şi talentul”. „Eu nu ştiu ce cântăreaţă a fost, dar ea a coordonat câteva proiecte importante în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Sunt foarte bune proiectele, ce a făcut înainte nu mă interesează, eu sunt foarte mulţumit de activitatea ei”, a mai declarat, pentru Mediafax, Liviu Dragnea.

Averea, alta decât talentul

Potrivit declaraţilor de avere şi de interese de avere publicate pe site-ul ministerului, în anul 2012, bistriţeanca a încasat salariu de 24.000 de lei de la minister şi, anterior, alţi 10.000 de lei ca salariu de la PNL. A mai încasat, ca membru în Consiliile de Administraţie, 164 de lei de la Compania naţională de Investiţii şi 11.000 de lei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă. Conform aceluiaşi document, activitatea artistică a Ioanei-Maria Ardelean i-a adus anul trecut doar 2.400 de lei, primind 2.000 de lei de la Consiliul Local din localitatea Monor şi 400 de lei de la Televiziunea Română. 

De altfel, imediat după lansarea primului său album, bistriţeanca a declarat pentru un ziar local că momentan nu poate spune că face bani din muzică, ci mai degrabă că investeşte în acest domeniu. Declaraţia de avere şi interese este singurul document care o priveşte pe Ioana-Maria Ardelean pus la dispoziţie de către site-ul Ministerului Dezvoltării, CV-ul tinerei nefiind făcut public.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cine este cântăreaţa de muzică populară de la cârma Serviciului Anticorupţie din Ministerul Dezvoltării Regionale

Turismul intră total pe mâna baronilor locali

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite