Când Moş Crăciun are uniformă şi vine cu camionul. 20.000 de pachete, împărţite în patru judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20.000 de copii primesc luni şi marţi pachete FOTO: Bianca Sara
20.000 de copii primesc luni şi marţi pachete FOTO: Bianca Sara

20.000 de pachete vor ajunge luni şi marţi la tot atâţia copii din patru judeţe. Moş Crăciun însă va veni de data aceasta cu camionul şi va purta uniformă. Aşa vine deja de 13 ani pentru mulţi dintre copiii din zonele rurale din Bistriţa-Năsăud. Acesta vine să-i premieze şi pentru că au fost cuminţi de-a lungul anului, dar şi pentru că s-au gândit la natură şi au plantat un copac în primăvară.

Un convoi format din 17 camioane au poposit luni dimineaţa la Bistriţa. Acestea sunt pline ochi cu pachete, trimise de familii, voluntari şi elevi din Germania, deja pentru al treisprezecelea an. 

Acţiunea poartă numele „Camionul de Crăciun” şi este pusă în scenă an de an de către Asociaţia Tăşuleasa Social, în parteneriat cu organizaţia germană Die Johanniter. 

La 17.000 de copii din Bistriţa-Năsăud, Moş Crăciun nu a venit în Ajunul de Crăciun, ci câteva zile mai târziu. Acesta nu are barbă albă şi costum roşu, ci uniformă, de voluntar, de pompier sau chiar de poliţist. Peste 150 de persoane şi-au oferit ajutorul anul acesta la împărţit pachete în toate colţurile judeţului, pe un frig pătrunzător. 

Unii au venit tocmai din Germania pentru a lua parte la această acţiune, ratând astfel două zile de Crăciun. Spun că aşa se simt mai utili şi că este mai important decât masa festivă de Crăciun zâmbetul de pe faţa copiilor care-şi face apariţia la vederea pachetului. Unii voluntari din cadrul Die Johanniter fac asta de mai bine de 20 de ani, iar părul alb nu îi împiedică să se implice alături de mai tinerii lor colegi. 

camionul de craciun 2

Unii prichindei şi-au făcut scaune din pachete 

Anul trecut, printre volutari se număra un tânăr de doar 13 ani, dar şi fostul ministru al Educaţiei şi actual profesor universitar Mircea Miclea, care se implică în acţiunile Tăşuleasa Social de ani buni. 

În Dumitra 500 de copii au primit luni câte un pachet. Acesta conţinea dulciuri, alimente, dar şi produse de igienă personală. 

„E bine venit acest pachet, mai ales acum de sărbători. Aceste pachete îi sprijină mai ales pe cei care au mulţi copii şi primesc mai multe pachete. Sunt alimente care te scutesc de o cheltuială”, spune Adriana Pampa.

Deşi la fiul său Robert a venit Moşu cu o maşină de poliţie, acesta se bucură de dulciurile din pachet, promiţând să le împartă şi cu fraţii săi mai mari. Singura regulă impusă de cei care organizează această acţiune este ca cei care primesc pachetele să fie înscrişi la şcoală.

camionul de craciun 3

Robert a desfăcut pachetul chiar în stradă, în faţa şcolii 

Nu au lipsit nici intruşii, care au vrut să profite de bunătatea nemţilor. Printre copii s-au „infiltrat” mai mulţi tineri de etnie romă, care au adjudecat pachetele celor absenţi.  

Plantări de arbori şi acţiuni de voluntariat, în schimbul pachetelor

Anul trecut, la doar trei luni de la primirea pachetelor, copiii din Dumitra i-au recompensat pe cei de la Tăşuleasa Social plantând copaci. Nici anul aceasta situaţia nu va fi diferită. 

Copiii sunt aşteptaţi să se implice într-un proiect de voluntariat, care va fi implementat la începutul lunii aprilie a anului viitor.

„Noi suntem parte din acest program de doi ani. Avem doar la Dumitra 500 de copii care primesc pachete şi încă câteva sute în celelalte sate. Anul viitor vom face şi noi un proiect de voluntariat, aşa cum a sugerat asociaţia, aşa mi se pare normal”, a precizat primarul Bălăjan Gheorghe, care a supravegheat acţiunea de pe margine.

Vă mai recomandăm:

La 11 ani, un puşti din Cluj-Napoca a bătut peste 100 de kilometri pentru a intra în pielea lui Moş Crăciun pentru copiii din satele bistriţene

Cum a reuşit o asociaţie bistriţeană să-i facă pe zeci de mii de copii să iubească natura. 30.000 de arbori au fost plantaţi simultan în 40 de localităţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite