De Bobotează, localnicii unui sat din Bistriţa-Năsăud se costumează ca de Halloween pentru a alunga spiritele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Chintelnic din Bistriţa-Năsăud în data de 5 ianuarie, seara, îşi fac apariţia ultimii colindători, care marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Grupul de colindători, format din femei, bărbaţi, tineri şi bătrâni, grupaţi câte 6-7, îşi vizitează gazdele nu în costum popular, ci costumaţi care mai de care mai înfricoşător.

„Hâzii” (sau urâţii în traducere), cum sunt numiţi prin părţile locului, ies an de an pe uliţele localităţii Chintelnic pentru a alunga spiritele rele, care au fost aduse în lume odată cu intrarea în noul an.  Dezlănţuirea personajelor face ca spiritele rele aduse de noul an să se sperie şi să plece.

Acest obicei este păstrat de sute de ani în localitatea bistriţeană, schimbându-se doar „costumaţiile”. Dacă acum zeci de ani femeile se costumau în bărbaţi şi invers, în ultimii ani pe uliţele satului îşi fac apariţia strigoi, fantome, vârcolaci, preoţi sau vrăjitoare.

Deşi obiceiul nu le este străin gazdelor, care au crescut cu el, de multe ori se întâmplă ca acestea să fie speriate de costumaţia „colindătorilor”, care au mutat Halloween-ul în ianuarie.

În Chintelnic nu există localnici care să nu-i primească pe mascaţi, care înainte de a intra în curte întreabă gazdele „Primiţi cu hâzii?”. Odată ajunşi în curtea oamenilor, hâzii îşi joacă personajele şi încearcă să-şi sperie gazdele. În schimb primesc gogoşi şi prăjituri de post.

Etnologii spun că obiceiul are între 500 şi 700 de ani, iar oamenii din sat îmbracă diferite costume pentru a înfăţişa toate relele care se pot abate asupra lor în anul care tocmai a început. Hâzii din Chintelnic personifică moartea, bolile, războiul, în speranţa că întreaga comunitate va fi ferită de aceste nenorociri în anul în curs.



Acesta nu este singurul obicei întâlnit în Bistriţa-Năsăud de Bobotează. În mai multe sate din judeţ tinerii fură poarta fetelor de măritat şi le ascund. Dacă în unele sate proprietarii trebuie să îşi caute poarta prin localitate, în altele „hoţii” sunt aşteptaţi să aducă poarta, în schimbul căreia sunt ospătaţi de cei care le deţin.



Vă mai recomandăm:

Umblatul cu crucea, mână în mână cu plata contribuţiei anuale la Biserică. Preoţii spun că scopul e sfinţirea caselor

Părintele Eugen Tănăsescu, despre Bobotează: „Botezul lui Iisus Hristos este momentul apariţiei Sfintei Treimi - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite