Primăria Bistriţa vrea Parc Industrial la Sărata
0Municipiul nu are niciun parc industrial, chiar dacă în ultimii ani au fost vehiculate mai multe variante. Consilierii locali sunt chemaţi peste câteva zile să voteze planul urbanistic zonal, precum şi banii pentru documentaţia tehnică. Pentru amenajarea propriu- zisă municipalitatea va apela la fondurile europene
Bistriţa este unul dintre puţinele centre de judeţ fără un parc industrial propriu. Cu excepţia unei variante private, de 22 de hectare, aflată în curs de amenajare în Sărăţel, comuna Şieu Măgheruş şi aparţinând Grupului de Firme Teraplast, în judeţul Bistriţa- Năsăud nu există parc industrial care să atragă mari investitori. Municipalitatea cochetează de câţiva ani cu ideea unei astfel de investiţii, însă planurile au prins contur abia acum.
Parc de 7 milioane de euro
Municipalitatea a introdus pe ordinea de zi al primei şedinţe de Consiliu Local un proiect al viitorului Parc Industrial din Sărata, realizat de o firmă din Satu-Mare, Arhi Dynamic. În parcul care ar urma să se întindă pe 30 de hectare, amenajate pe o zonă de păşune aflată în imediata apropiere a Pepinierei Direcţiei Silvice, sunt oferite terenuri pentru spaţii destinate industriei mari , medii, ateliere industriale, spaţii verzi şi instalaţii tehnico-sanitare, 723 de parcări publice şi 1222 de parcări private. Toată investiţia care include parcelare, accesul la utilităţi şi alte amenajări este estimată la circa 6-7 milioane de euro.„Pentru a obţine aceşti bani vom depune un proiect pentru a cere finnaţare prin Programul Operaţional Regional", explică primarul Ovidiu Creţu. Primarul ţine cu orice preţ ca proiectul să treacă de Consiliul Local. „Eu sunt convins că dacă deschidem uşa investitorilor ,cineva va intra pe ea. Dacă lăsăm lucrurile aşa pe păşunea aceea vom avea garantat anual câteva oi care vor paşte ", mai spune primarul ca răspuns la vocile consilierilor care resping proiectul.
Ideea unui parc industrial care să atragă mari investitori externi în zonă a fost vehiculată de câţiva ani încoace, o altă variante incluzând o suprafaţă de 100 de hectare în cartierul Viişoara, însă proiectul nu a fost fezabil şi s-a renunţat la el. Marea problemă a parcului de la Sărata este, deocamdată, conform proiectantului din Satu -Mare, lipsa căii de acces corespunzătoare în zonă drumul nefiind unul asfaltat. Proiectantul mai vorbeşte şi despre vulnerabilităţile proiectului: lipsa spaţiilor de agrement în zonă şi faptul că terenul se află în aria majoră a râului Bistriţa, în zona inundabilă, fiind necesare lucrari de îndiguire . În schimb, avantajul zonei ar fi lipsa terenurilor cu valoare de patrimoniu sau cu protecţie severă.