7 secrete ale condimentelor: de ce nu sunt recomandate mixurile de legume pentru ciorbe şi e de preferat piperul alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarii ne recomandă să adăugăm la final sarea de mare şi să folosim piper alb şi nu negru
Bucătarii ne recomandă să adăugăm la final sarea de mare şi să folosim piper alb şi nu negru

Condimentarea mâncărurilor nu pare o sarcină complicată nici pentru cei mai neexperimentaţi bucătari. Există însă câteva reguli care trebuie respectate atunci când vrem să dăm savoare preparatelor cu ajutorul condimentelor.

Din cele mai vechi timpuri omul se foloseşte de condimente pentru a da gust şi  savoare mâncării. Deşi nu pare un lucru complicat să asezonezi carnea cu ierburi aromatice sau să te foloseşti de boiaua iute pentru a face mâncarea mai picantă, bucătarii susţin că este nevoie de o minimă prudenţă, asta dacă vrem să obţinem un anumit gust şi o anume aroma. 

Alături de bucătarul bistriţean Gheorghe Marica am întocmit o listă cu câteva dintre secretele condimentelor, când cum şi ce trebuie sau nu folosiţi pentru a asezona un fel de mâncare:

1. Feriţi-vă de mixurile de legume folosite de obicei la supe sau tocăniţe, asta pentru că au multe chimicale. Optaţi în schimb pentru legume care dau la fel de bine gust mâncării şi reprezintă o opţiune mult mai naturală;

2. Folosiţi-vă de piperul alb în detrimentul celui negru. Piperul este unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume şi este nelipsit din majoritatea preparatelor culinare. Gheorghe Marica ne recomandă să optăm pentru piperul alb, pentru că este mai intens decât cel negru. Aroma acestuia este mai slabă, fiind recomandat pentru mâncărurile pe care vrem să le facem mai picante şi totodată să le păstrăm aroma;

3. Sarea de mare se adaugă la final – sarea clasică are de ani buni rivali, despre care se spune că sunt mai sănătoşi. Sarea de mare şi cea de Himalaya sunt doar două dintre rivalele clasicei sări iodate de masă. Dacă optaţi pentru sarea de mare, care poate da şi o aromă specială datorită mineralelor care o însoţesc, adăugaţi-o în mâncare la final. 

4. Optaţi pentru ierburi proaspete pe cât posibil. Bucătarii ne recomandă să apelăm la pătrunjel, coriandru, busuioc, mărar în stare proaspătă. Puteţi să apelaţi la aceste ierburi în orice sezon dacă le cultivaţi în ghivece mici şi le ţineţi în casă sau dacă le congelaţi. Multe dintre ierburile uscate nu mai au nici pe departe aceeaşi aromă odată prelucrate. 

5. Nu vă fie frică să folosiţi de exemplu menta sau ardeiul iute în mâncare. Menta merge de exemplu foarte bine cu carnea de miel.

6. Aveţi grijă la boia, este unul dintre cele mai contrafăcute condimente de pe piaţă. Optaţi pentru boia de calitate, chiar dacă poate este mai scumpă.

7. Coriandrul şi rozmarinul sunt prietenii cei mai buni ai cartofilor şi ai cărnii albe. 

Vă mai recomandăm:

Regulile de aur ale celui mai bun ceaun. De ce trebuie să ţii cont pentru ca tocăniţa din mijlocul naturii să iasă perfect

Top 8 ponturi pentru grătarul de nota 10. Cât timp trebuie ţinută carnea roşie la marinat în vin

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite