7 ani de la incendiul devastator care era să distrugă simbolul Bistriţei. În doi ani, Biserica Evanghelică va fi ca nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2008 şi până în prezent s-au făcut eforturi destul de mari pentru refacerea bisericii FOTO: Bianca Sara
Din 2008 şi până în prezent s-au făcut eforturi destul de mari pentru refacerea bisericii FOTO: Bianca Sara

Joi s-au împlinit 7 ani de la incendiul devastator ce era să lase bistriţenii fără cel mai de preţ simbol: Biserica Evanghelică. An de an, în data de 11 iunie, preoţii din mai multe confesiuni se întâlnesc în lăcaşul de cult sau în vecinătatea sa pentru o rugăciune ecumenică. Primarul Ovidiu Creţu, prezent şi el la rugăciunea de joi, a asigurat că în cel târziu doi ani Biserica Evanghelică va fi ca nouă.

Joi, preoţii din mai multe confesiuni au rememorat incendiul din anul 2008, care a cuprins turnul Bisericii Evanghelice şi era cât pe ce să lase Bistriţa fără simbolul său. Rugăciunea ecumenică are loc an de an pe data de 11 iunie, la ora 19:40, ora la care turnul înconjurat de schele din lemn a fost cuprins de flăcări.


„Datorită unui lanţ de împrejurări fericite, datorită voinţei lui Dumnezeu, catastrofa nu a fost totală şi nu a cuprins întreaga biserică. În ciuda acelei grele încercări, Dumnezeu a ţinut mâinile Lui protectoare asupra noastră. Preoţii din diverse confesiuni şi bistriţenii au dat dovadă de solidaritate. Este parte din minunea de la Bistriţa”, a precizat joi preotul Johann Dieter Krauss.


Clopotele Bisericii Evanghelice, despre care se spune că în urmă cu sute de ani se auzeau până la Lechinţa, la 25 de kilometri de Bistriţa, au acompaniat preoţii care au dat şi joi o lecţie de solidaritate, reunindu-se în lăcaşul de cult pentru o rugăciune comună.


De solidaritate au dat dovadă şi bistriţenii în 2008, dar şi saşii plecaţi în Germania sau Austria. Aceasta s-a materializat prin donaţii, folosite pentru refacerea lăcaşului de cult. Responsabilitatea refacerii şi restaurării lăcaşului de cult a fost preluată de către Primăria Bistriţa, care a direcţionat an de an sume importante pentru lucrările necesare


Prezent la această rugăciune a fost şi primarul Ovidiu Creţu, care a ţinut să precizeze că va face tot posibilul să se finalizeze reabilitarea Bisericii Evanghelice până în anul 2017.


„Ne vom stădui ca la împlinirea a 500 de ani de al trecerea la evanghelism a saşilor să avem biserica refăcută”, a mai spus edilul Bistriţei.

60 de pompieri s-au chinuit să stingă flăcările care au cuprins turnul bisericii

În 11 iunie 2008, spre seară, schela montată în jurul turnului încă din anul 2006 pentru reabilitarea componentelor artistice de pe turn, a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul puternic a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acesta prăbuşindu-se la o oră şi jumătate de la declanşarea incendiului.


Au fost distruse, de asemenea, şi planşeele din lemn de la nivelele intermediare, dar şi clopotele care s-au prăbuşit şi s-au topit şi mecanismele ceasului. 60 de pompieri din trei judeţe au intervenit cu 12 autospeciale pentru a salva Biserica Evanghelică.


Vinovaţi pentru această nenorocire au fost găsiţi trei minori de etnie romă, care se ocupau cu colectarea fierului vechi. Aceştia însă nu au plătit pentru cele întâmplate.


Biserica Evanghelică a fost zidită în anii 1320-1470 prin contribuţia saşilor din Bistriţa. Aceasta a fost refăcută în perioada 1560-1563. Turnul, care are 75 de metri, este cel mai înalt turn de piatră din Transilvania.



Vă mai recomandăm:

Povestea saşilor plecaţi de zeci de ani din România care au refăcut Biserica Evanghelică din Bistriţa, mistuită de flăcări, în care se rugau în copilărie

Povestea celui mai înalt turn de piatră din Transilvania. Cum i-au păcălit bistriţenii pe sibienii veniţi să măsoare pe ascuns turnul Bisericii Evanghelice







 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite