Ziua Naţională a României, sărbătorită în Baia Mare printr-o ceremonie militară şi religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremona de 1 Dcembrie la Baia Mare   Foto: Prefectura Maramureş
Ceremona de 1 Dcembrie la Baia Mare   Foto: Prefectura Maramureş

Instituţia Prefectului - judeţul Maramureş, Primăria municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare au organizat joi, 1 Decembrie, o ceremonie publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Evenimentul s-a desfăşurat la Monumentul Ostaşului Român din Baia Mare.

Ceremonia a început cu prezentarea onorului prefectului judeţului Maramureş de către Detaşamentul de Onoare şi salutul drapelului de luptă. După intonarea Imnului Naţional, un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat serviciul religios şi a sfinţit coroanele de flori.

În continuare, prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ, a dat citire mesajului prim-ministrului Dacian Cioloş cu ocazia Zilei Naţionale a României: 1 Decembrie 1918 este o sărbătoare care, în egală măsură, onorează faptele înaintaşilor noştri şi obligă prezentul. La aproape un secol de la Marea Unire, România puternică şi prosperă, casă primitoare pentru toţi cetăţenii săi, îşi aşteaptă încă desăvârşirea. Apropiata marcare a Marii Uniri trebuie să se constituie într-un puternic imbold pentru desăvârşirea modernizării ţării. Într-o lume aflată în plină schimbare, mai mult ca niciodată, România trebuie să fie ancorată puternic în temeiurile sale democratice, în valorile sale moderne şi idealurile sale de libertate. Un secol de la Marea Unire trebuie să găsească România mai bine pregătită din toate punctele de vedere. Cu o economie mai puternică, o infrastructură mai dezvoltată, cu mai multe spitale moderne, cu şcoli mai bune, cu o ştiinţă mai avansată. Nicio ceremonie închinată eroilor care au făcut România Mare, oricât de grandioasă ar fi ea, nu le poate onora memoria, aşa cum o face o ţară prosperă şi o societate convinsă de faptul că drumul pe care se află este cel bun.”

Apoi, prefectul Sebastian Mihai Lupuţ a adresat câteva cuvinte de suflet maramureşenilor: “Maramureşul este unul dintre principalele centre ale evocării istorice a Marii Uniri de la 1918, prin personalitaţile pe care le-a oferit naţiunii în acele momente fierbinţi,  între care se remarcă George Pop de Baseşti, Vasile Lucaciu şi Ilie Lazăr. (…) Măcar în această zi trebuie să ne amintim să cinstim memoria fraţilor noştri care au păstrat viu românismul, atât în Transilvania sau în Basarabia, cât şi în Moldova de peste Prut ori în oricare alt colţ al lumii. 1 Decembrie trebuie să fie un moment în care readucem în prim-plan spiritul de solidaritate, de coeziune a noastră ca popor. Într-o lume plină de provocări şi pericole de tot felul, numai împreună vom rezista. Dincolo de diferenţele fireşti dintre oameni, dincolo de opiniile noastre diferite pe o temă sau alta, dincolo de tot ceea ce ne individualizează, trebuie să rămânem conştienţi că suntem parte a aceluiaşi neam şi a aceluiaşi destin istoric. (…) La mulţi ani, România!”

Au mai susţinut alocuţiuni secretarul judeţului Maamureş, Ioan Dragoş, şi primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob.

S-au depus coroane, jerbe şi buchete de flori la Obeliscul Cimitirului Comemorativ şi la Monumentul Ostaşului Român. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

Mai puteţi citi:

Oraşul din România care îşi asigura alimentarea cu energie electrică la iluminatul public şi clădirile administrative

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite