Sfaturi de la pompieri pentru a nu da foc bisericilor de Sărbătoarea Sfintei Marii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U. “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş ţin să aducă la cunoştinţa credincioşilor o serie de măsuri de prevenire a incendiilor pentru sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului”.

Astfel, participanţii la slujbele celebrate cu acestă ocazie vor respecta câteva reguli simple de  apărare împotriva incendiilor. 

În primul rând, confecţionarea unor stative metalice pentru depunerea lumânărilor aprinse şi amplasarea acestora la distanţă corespunzătoare faţă de elementele combustibile din construcţia bisericii, stingerea lumânărilor la terminarea slujbei religioase şi depunerea lor în afara bisericii, în locuri special amenajate. 

Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşurilor de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală. 

Vorbim apoi despre supravegherea permanentă de către o persoană special desemnată a zonelor în care se folosesc surse de foc deschis, altor mijloace de încălzire, pe toată durata funcţionării lor, stingerea focurilor ori scoaterea de sub tensiune a aparatelor electrice, înainte de părăsirea şi încuierea bisericii;

Este interzisă depozitarea materialelor combustibile în poduri şi balcoane şi amenajarea unor spaţii corespunzătoare pentru păstrarea lor. Este necesară verificarea periodică de către personal specializat a instalaţiilor electrice şi de paratrăsnet, precum şi a coşurilor de evacuare a fumului, precum şi dotarea locaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie pentru stingerea incendiilor, şi menţinerea acestora în stare de funcţionare. 

Este necesară luarea tuturor măsurilor necesare pentru constituirea unei rezerve de apă, marcarea vizibilă a ieşirilor şi menţinerea liberă a acestora pentru evitarea producerii de accidente. 

Apoi aducerea la cunoştinţa enoriaşilor, la începutul şi pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, a măsurilor de protecţie anti-incendiu specifice, îndeosebi a celor privind utilizarea focului deschis (procesiuni cu lumânări, făclii) şi evitarea supraaglomerărilor;

Pentru a feri sfintele lăcaşuri de furia focului, trebuie să fim prevăzători, pentru ca bunurile din jurul nostru să nu fie mistuite de flăcări şi pentru ca vieţile noastre să nu fie puse în pericol. Aceste sfaturi sunt menite să prevină apariţia incendiilor şi a efectelor negative ale acestora.

 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite