Românul autodidact, fără facultate, care a reuşit să-i impresioneze pe cei mai mari inventatori ai lumii. Bărbatul a luat argintul la Salonul de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Tomoiagă şi soţia lui, lângă robotul premiat cu argint la Geneva Foto: Andrei Şovan
Adrian Tomoiagă şi soţia lui, lângă robotul premiat cu argint la Geneva Foto: Andrei Şovan

Invenţia unui borşean a fost medaliată cu argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, desfăşurat luna aceasta. Robotul autonom de inspecţie şi mentenanţă a conductelor de mari dimensiuni va fi expus, începând de mâine, în holul Primăriei Borşa. Impresionant este faptul că inventatorul este autodidact, el lucrează de 30 de ani în domeniu, fără titluri universitare sau academice.

Adrian Tomoiagă (48 ani) a luat medalia de argint pentru invenţia sa la Salonul Internaţional de Inventică de a Geneva, care s-a desfăşurat zilele trecute. Invenţia sa este un robot autonom de inspecţie şi mentenanţă a conductelor de mari densiuni şi se pare că a făcut o foarte bună impresie la expoziţie. El a mărturisit că a lucrat la proiect, alături de echipa sa, trei ani şi a avut mar încredere în şansele de reuşită. ”Am lucrat de trei ani la proiect, iar ideea a venit dintr-o necesitate obiectivă. La toate conductele mari din lume se lucrează cu potenţial uman, cu oameni în condiţii incredibile de muncă şi cu nişte lucrări executate la o calitate îndoielnică şi riscuri foarte mari pentru lucrători. În Franţa sunt cel puţin două accidente mortale pe an, la conducte”, a arătat Adrian Tomoiagă.

Robotul care identifică fisura şi o repară

Acesta a mai arătat că în domeniu, există anumiţi roboţi destinaţi conductelor de mici dimensiuni şi capabili să identifice eventualele fisuri ori defecte în conducte,. ”Sunt foarte multe modele de roboţi care pot să verifice, să facă inspecţie, respectiv au o cameră video sau nişte instrumente de inspecţie. Robotul nostru are marele avantaj că se adresează conductelor de dimensiuni foarte mari şi face lucrări de întreţinere. Nu numai că a depistat fisura, dar o repară, face sudura, verifică dacă sudura a fost făcută corect, curăţă conducta prin sablare - un procedeu tehnologic prin care se curăţă până a metalul până când sclipeşte - face vopsire, hidrosablare, curăţare cu jeturi de înaltă presiune. Adică tot ce ar trebui să fac oamenii, în condiţii foarte grele şi de mare periculozitate”, arată inventatorul, justificând, astfel succesul obţinut la această expoziţie.

Inventatorul, un autodidact cu simţul umorului

Adrian Tomoiagă a ţinut să menţioneze că nu a lucrat singur la acest proiect şi că a avut alături o echipă întreagă care l-a susţinut. ”Am lucrat cu o echipă, toţi din Borşa, oameni foarte modeşti, serioşi şi profesonişti, care au muncit. S-au specializat în Occident şi s-au întors în România şi au deshis firme, mici fabrici şi ne fac mândri în lume, profesional”, a menţionat el. De asemenea, a mai precizat că este un autodidact şi lucrează în acest domeniu de 30 de ani, fără, însă, a avea titluri universitare sau academice.

”Nu sunt chiar analfabet, în sensul că nu mi-am desăvârşit studiile academice, nu am nici titluri universitare, dar sunt autodidact şi de 30 de ani lucrez în inventică. Mai am brevete, lucrez în cercetare ştiinţifică şi sunt recunoscut de forurile competente din România”, a mai arătat el.

De altfel, la Geneva a ajuns în urma unui concurs care a fost arbitrat de Comisia Ştiinţifică de pe lângă Autoritata Naţională de Cercetare Ştiinţifică şi Inovaţie. ”Categoric, e rodul muncii de 30 de ani, pentru că în inventică, rezultatele nu se obţin de pe o zi pe alta. Trebuie să înveţ în fiecare zi”, a mai precizat Adrian Tomoiagă.

Succesul său de la Geneva nu a rămas fără ecou,astfel că deja ofertele investitorilor au început să apară. Inventatorul a mai precizat că una din oferte a fost atât de tentantă, încât redactează deja un contract.  

Borşenii, mândri de concetăţeanul lor

”Pentru Borşa e o mare realizare, având în vedere că Borşa a  intrat pe harta marilor invenţii din lume şi prin simplul fapt că i-a fost prezentat numele la expoziţia de inventică de la Geneva ”, a arătat primarul Sorin Timiş. Acesta a mai menţionat că în următoarele zile, robotul va fi expus în holul primăriei. Acesta a mai arătat glumind, că Adrian Timiş este născut în Moisei, dar locuieşte de 40 de ani în Borşa şi se aşteaptă la ”revendicări” din partea moisenilor. ”O să fie acum o bătălie, dacă e borşean sau moisean, dar decoamdată, buletinul e de Borşa”, a spus el glumind.

La categoria A, unde a participat borşeanul, au mai fost înscrise 62 de invenţii dintr-un total de 650, venite din 45 de ţări şi din toate domeniile, la cea dea 44-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, care s-a desfăşurat în perioada 13-17 aprilie 2016. El a mai obţinut un brevet în 2013, unde alături de alţi doi inventatori, profesorul Cornel Ciupan şi  Francisc Gabor Ciurcă, au inventat o instalaţie ecologică pentru cabina de duş, care diminuează de 20 de ori chleltuielile pentru energia electrică utilizată pentru încălzirea apei.

Mai puteţi citi:

Plantele recomandate pentru alergiile sezoniere care „explodează“ primăvara

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite