Pompierul care salvează vieţi şi atunci când nu stinge incendii: a donat sânge de 50 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ahriţculesei donează sânge de cel puţin patru ori pe an. FOTO: Arhivă personală
Ionuţ Ahriţculesei donează sânge de cel puţin patru ori pe an. FOTO: Arhivă personală

Sălile de la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş sunt de cele mai multe ori goale. Cu toate că numărul donatorilor a scăzut în ultimii ani, Ionuţ Ahriţculesei oferă o lecţie de viaţă despre cât de importantă este o picătură de sânge.

Tânărul în vârstă de 31 de ani este probabil unul dintre cei mai mari susţinători ai donării de sânge. A donat sânge prima dată în 2006, pe când era în stagiu de practică la Iaşi, în Şcoala Militară. De atunci şi până în prezent a făcut acest de cel puţin 50 de ori, donând sânge periodic de patru ori pe an. 

„Atunci, tatăl unui coleg, bolnav de cancer, avea neapărat nevoie de sânge. M-am oferit fără să stau pe gânduri. În spital am luat contact cu suferinţa oamenilor care depindeau de simpla noastră bunăvoinţă. Am fost impresionat. M-a motivat primul contact cu SMURD-ul şi cursurile de paramedic, când am văzut nevoia de sânge. Tot atunci am aflat că România stă foarte prost la acest capitol”, spune Ionuţ Ahriţculesei, astăzi paramedic şi pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

Pentru a-i putea determina şi pe alţii să îi urmeze gestul, tânărul s-a implicat într-un proiect al unei organizaţii, sperând astfel să schimbe percepţia oamenilor despre donarea de sânge şi să-i mobilizeze spre a-şi ajuta semenii. 

„Văzând ulterior intervenţiile unde era nevoie de sânge, m-am dedicat şi mai mult, implicându-mă într-un proiect direct al unei organizaţii din care fac parte. Mai mult, atunci când în Baia Mare a fost achiziţionat un aparat de afereză m-am oferit să fiu solicitat ori de câte ori situaţia o impunea, procesul de afereză putând fi repetat o dată la 30 de zile”, a mai adăugat Ionuţ Ahriţculesei.

Fiind în contact permanent cu cei care au nevoie de o şansă nouă la viaţă, de o secundă pentru a fi salvaţi din ghiarele morţii, tânărul a conştientizat că donarea de sânge este un mod care face diferenţa în salvarea unor vieţi.

„Am făcut ca scop determinarea oamenilor, atât din judeţul Maramureş cât şi din întreaga ţară, prin proiectul „Donează sânge, salvează vieţi” schimbarea percepţiei oamenilor despre donare şi mobilizarea lor, dezvoltând astfel ideea că donând sânge devii erou”, spune tânărul donator.

Citeşte şi

Cea mai mare sinagogă din Europa de Est se ridică fără autorizaţie de construire. Ce a decis Primăria Sighetu Marmaţiei

AUDIO Medic înregistrat sfătuindu-se cu asistentele ce să declare în ancheta care-i vizează soţia. „Nu-i OK să meargă fiecare cu versiunea lui“

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite