Ochelarii viitorului, invenţia de milioane a unei echipe de IT-işti din Baia Mare: dispozitivul leagă instant toate colţurile lumii
0Un soft pus la punct de o firmă de IT din Baia Mare în parteneriat cu Centrul Universitar Nord ar putea face ca distanţa fizică să devină doar o cifră pe hârtie.Tot ce mai trebuie e o pereche de ochelari inteligenţi, cu ajutorul cărora, cineva din celălalt capăt al lumii poate vedea tot ce vede cel care-i poartă. Mai mult, ei se pot conecta şi comunica nu doar video, ci şi audio.
Ochelarii pe care îi foloseşte, spune specialistul IT, au camera încorporată. ”Practic, noi am pus la punct un soft care permite să transmit audio-video şi de la ochelari la expert şi invers. E vorba de un sistem de asistenţă - suport la distanţă care foloseşte nişte ochelari Epson, cu sistem android. Ce înseamna asta: dacă am o conexiune la internet, pun ochelarii şi cineva din celalalt capăt al lumii vede exact ce văd eu prin ochelari. Şi în loc să se deplaseze din Italia în China sau unde-o fi nevoie, din Italia poate să facă suport (asistenţă, n.r.) la distanţă”, explică Oliviu Matei, administratorul firmei IT care a gândit softul.
Ochelarii, ceruţi de un producător de electrocasnice
Totul a pornit de la cererea celui mai mare producător de electrocasnice din lume, sub care lucrează o firmă din Satu Mare şi care încearcă să ofere mentenanţă la cel mai înalt nivel. Problema a apărut atunci când inginerii locali au fost depăşiţi de tehnologie, iar producătorul din Italia a trebuit să asigure service-ul. ”Proiectul-pilot va fi implementat în Satu Mare, la o fabrică. Ei au ingineri de mentenanţă, dar la un moment dat sunt depăşiţi de situaţie, iar centrul de suport e în Italia pentru tot grupul de firme. Şi atunci, omul de aici lucrează cu ochelarii conectaţi, iar cel din Italia şi chiar (şi cel din Suedia la nevoie) are posibilitatea să intre în direct cu cel din Satu Mare şi să vadă tot ce face”, mai spune Oliviu Matei. ”Având ochelarii, el are mâinile disponibile, deci poate să lucreze cu şurubelniţa, cu ciocanul”, mai spune el.
Acesta a mai arătat că inovaţia lor îşi poate găsi aplicabilitate în multe alte domenii, iar cel mai important ar putea fi medicina. ”Sistemul va putea fi folosit şi în medicină, la intervenţii, unde sunt mai degrabă paramedici sau asistenţi. Şi avantajul e că nu trebuie să stai cu telefonul în mână”, mai explică Oliviu Matei, însă, arată el, deocamdată ar fi greu de folosit în operaţii. În schimb, medicul de la Ambulanţă care va ajunge primul la locul unui eveniment cu victime, folosind ochelarii, ar putea transmite în timp real medicului de la Urgenţă situaţia pacientului, iar în acelaşi timp, va putea primi indicaţii la nevoie.
Concurenţii Google glass
Ochelarii Epson erau la un moment dat concurenţii Google glass. ”Google glass a oprit proiectul pentru deoarece camera nu era bine poziţionată şi ducea la astigmatism. Ochelarii Epson au camerele altfel poziţionate şi proiectează imaginea corect, fără să creeze probleme. Au o pereche de microproiectoare ce redau imaginile pe suprafaţa unui vizor transparent, care permite utilizatorului să urmărească conţinutul afişat fără a pierde din vedere ceea ce se află în jurul său. Atunci când este nevoie putem ridica vizorul pentru o vedere neobstrucţionata. Conţinutul digital este proiectat pe lentilele ochelarilor, iar cu ajutorul unui dispozitiv touchpad, se folosesc exact ca un telefon. Odată pornită camera, cu ajutorul conexiunii la internet, se poate realiza comunicarea.
Proiectul s-a derulat în colaborare cu Centrul Universitar Nord, cu studenţii de la Calculatoare şi Electronică aplicată şi nu este singurul în domeniul cercetării. Urmează ca ”ochelarii viitorului”să fie validaţi de cei care i-au cerut, după care vor fi căutate noi domenii în care să fie folosiţi.
Mai puteti citi:
Program de vacanţă: o călătorie prin sistemul solar şi identificarea ”siluetelor” cosmice