Maramureşenii votează viitorul unui castel. Să fie muzeu al mineritului, cămin pentru bătrâni sau centru de afaceri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ani de zile Castelul Pocol de pe Valea Borcutului a stat în uitare, timpul fiind nemilos cu această clădire cândva emblematică a Băii Mari, acum o ruină, conducerea Consiliului Judeţean Maramureş a decis că nu ar strica un sondaj de opinie. Asta până când mai stă clădirea în picioare, că la cum arată există riscul de prăbuşire.

CJ Maramureş deţine mai multe imobile în patrimoniul său, printre care şi Castelul Pocol, aflat pe lista obiectivelor de patrimoniu naţional, categoria B, imobil care în prezent nu este utilizat şi se află într-o stare avansată de degradare.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Consiliul Judeţean Maramureş, pe lângă Castelul Pocol în zona adiacentă mai există şi o clădire anexă, lemnărie, gheretă portar şi 3 fântâni de beton - bunuri aflate în domeniul public al judeţului Maramureş, bloc de locuinte P+3, clădire centrală termică, gard de beton inclusiv infrastructura de reţele termice aferente - bunuri aflate în domeniul privat al judeţului Maramureş.

Clădirea castelului are 2 nivele şi anume parter + demisol şi o suprafaţă construită de 440,06 m2, având 13 încăperi, blocul de locuinţe (fostul centru de plasament pentru copii şcolari Valea Borcutului), are 4 nivele - parter + 3 etaje, are o suprafaţa construită 318,57 m2 şi 35 de încăperi dintre care 24 de garsoniere, clădirea anexă, are 1 nivel parter cu o suprafaţă de 384 m2 şi 11 încăperi, lemnăria are o suprafaţă de 72 m2 şi 2 încăperi. Apoi clădirea centralei termice are un nivel parter având o suprafaţă de 110 m2 şi 3 încăperi.

“În vederea reabilitării acestor imobile, Consiliul Judeţean Maramureş intenţionează să promoveze un proiect cu finanţare nerambursabilă şi în acest sens doreşte o sondare a opiniei publice în legătură cu posibila destinaţie a acestor imobile.

Vom înainta 3 variante din care rugăm maramureşenii să selecteze cea mai potrivită din punctul lor de vedere. Vorbim fie de un muzeu al mineritului sau Centru pentru promovarea culturii tradiţionale şi a meşteşugurilor, cămin pentru persoane vârstice inclusiv Centru de zi sau Centru de afaceri şi dezvoltare antreprenorială inclusiv incubatoare de afaceri”, a declarat Dana Gagniuc, purtător de cuvânt al CJ Maramureş. Maramureşenii pot vota pentru una din cele trei opţiuni până la data de 31 ianuarie 2015.

Citeste si: FOTO Alexiu Pocol, învăţătorul ajuns peste noapte proprietar de mine de aur

„Castelul Pocol”, ruină a secolului trecut

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite