FOTO Ziua lui Ceauşescu în Maramureş. Cum era elogiat marele conducător. Pregătiri grandioase pentru vizitele sale în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua lui Ceausescu, in Baia Mare FOTO:Pentru Socialism
Ziua lui Ceausescu, in Baia Mare FOTO:Pentru Socialism

Ziua lui Ceauşescu era sărbătorită şi-n Maramureş, la fel ca în alte locuri din ţară. Oamenii din câmpul muncii, de la simpli muncitori la minerii din minele din judeţ, de la copii la tineret, cu toţii trimiteau mesaje cu ocazia zilei de naştere a celui născut la data de 26 ianuarie la Scorniceşti.

Aceste mesaje pot fi şi acum citite în presa vremii, în de fapt singurul ziar de la acea vreme şi anume Pentru Socialism. Cele mai calde urări de bine, sănătate şi putere de muncă pentru popor primea şi Elena Ceauşescu de ziua ei de naştere, adică data de 6 ianuarie, din partea femeilor din câmpul muncii din Maramureş.

Ceauşescu, ziua de naştere şi Maramureşul

Singurul ziar care apărea în Maramureş în acele vremuri, Pentru Socialism, păstrează şi acum mesajele pe care oamenii din câmpul muncii din Maramureş le trimiteau lui Nicolae Ceauşescu cu ocazia zilei sale de naştere. Peste tot în Maramureş erau organizate fel de fel de manifestări, toate avându-l în prim plan pe Ceauşescu.

“Cu dragoste fierbinte, cu cele mai alese simţăminte de bine şi de recunoştinţă, oamenii muncii din Maramureş, împreună cu întregul popor, cinstesc, la 26 ianuarie, Ziua de naştere a celui mai de seamă şi brav conducător – tovarăşul Nicolae Ceauşescu” sau “Acum, la aniversarea zilei de naştere a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, zi scumpă nouă tuturor, adresăm secretarului general al partidului cele mai fierbinţi urări de sănătate, fericire şi ani mulţi la cârma partidului şi ţării, spre implicarea năzuinţelor noastre de bunăstare şi progres” – mesaj semnat Maria Racolţa, controlor de calitate la Întreprinderea de confecţii Baia Mare.

Apoi, spre exemplu, Biblioteca din Tg Lăpuş a organizat, sub genericul Cinstind conducătorul,, un recital de versuri, cu concursul unor interpreţi de la Teatrul popular al Casei orăşeneşti de cultură şi Casa pionierilor şi şoimilor patriei: “Casa de Cultură a găzduit ieri o seară pentru tineret în cadrul căreia a fost evocată personalitatea marcantă a tovarăşului Nicolae Ceauşescu” (Pentru Socialism).  

„Oraşul era împodobit cu drapeluri roşii cu secere sau tricolore cu stemă, fiind  foarte bine pregătit. Ceauşescu nu venea în fiecare an în Baia Mare, dar oraşul era mereu decorat pentru ziua de 26 ianuarie, se organizau conferinţe, spectacole, programe artistice. Îmi aduc aminte că a fost un an în care el şi-a petrecut ziua aici. A venit cu elicopterul pe stadionul numit pe atunci „23 august”, loc unde a fost primit de mii de băimăreni.

Ca în fiecare oraş, şi în Baia Mare Ceauşescu avea casa lui, amenajată special cu lenjerii din damasc, tacâmuri, veselă şi pahare numai din argint inscripţionate cu iniţialele lui şi mobilier luxos. Obişnuia să vină de la vânătoare în pădurile din zona Izvoare şi rezervaţia de căprioare şi fazani la Fersig.

Oraşul Baia Mare în perioada comunistă nu era atât de aglomerat, cu multe zone verzi pe toate străzile. Din păcate acesta era poluat foarte tare datorită activităţii combinatului chimic care emana gaze toxice ce se aşezau peste oraş”, a declarat, pentru Adevarul, băimăreanca Doina Pop.

O poezie care se recita de ziua lui la spectacolele de la Cercul Militar Baia Mare era:

Şi astăzi comandantului suprem

Îi dăm solemn onorul ostăşesc

Cu dragostea de glie ce-o avem

Pentru pământul nostru strămoşesc”.  

Trebuie spus că Nicolae Ceauşescu a efectuat mai multe vizite în Baia Mare, dar şi în alte zone din Maramureş. Ultima sa vizită în Maramureş a fost în anul 1986, cu trei ani îaninte de Revoluţia din 1989. În Baia Mare există încă casa pe care ar fi trebuit să o folosească Ceauşescu când venea la Baia Mare,  o casă în care se spune că nu a stat niciodată. 

Citeste si: Mărturia soldatului care l-a împuşcat pe Ceauşescu, în „The Guardian“: „Bunicul meu mi-a spus: «Iau asupra mea toate păcatele tale»“

Decembrie 1989, după 25 de ani: Episodul 1 – Activistul PCR

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite