Două spitale din Maramureş funcţionează în regim de avarie. Probleme cu plata medicilor rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitale in regim de avarie in Maramures FOTO:Rares Moise/Adevarul
Spitale in regim de avarie in Maramures FOTO:Rares Moise/Adevarul

Pentru aproape toate spitalele din Maramureş, cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă, anul 2014 nu este un an tocmai bun din cele mai multe puncte de vedere. La ora actuală cel puţin două dintre aceste unităţi sanitare cu paturi funcţionează în regim de avarie.

Este vorba despre Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, respectiv despre Spitalul Târgu Lăpuş. În cazul primului situaţia este mult mai gravă cu cât eforturile autorităţilor de a stinge cumva datoriile acumulate de-a lungul anilor par să nu dea roade. 

În ciuda tuturor eforturilor care se fac arieratele de la această unitate sanitară, cea mai problematică la nivel de judeţ Maramureş, nu se sting, chiar din contră. Se vorbeşte despre o reorganizare a acestui spital, astfel încât să se poată face o serie de economii, mai ales că se apropie sezonul rece când facturile la căldură şi alte utilităţi sunt foarte mari. 

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. Dr. Rareş Pop a ţinut să arate că arieratele spitalelor din Vişeu şi Târgu Lăpuş rezidă din cauza lipsei medicilor şi a unor specialităţi medicale care să aducă finanţare vizibilă din partea Casei de Asigurări de Sănătate.

„În ceea ce priveşte Spitalul Sighet în acest moment nu mai putem vorbi despre o criză de medici pentru că au găsit un medic de terapie intensivă care îşi desfăşoară activitatea în acest spital. Probleme avem cu arieratele care le înregistrează spitalele din Vişeul de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Tg. Lăpuş. 

Am avut o problemă cu plata burselor pentru medicii rezidenţi către Spitalul Municipal Sighet, în condiţiile în care au avut conturile blocate. Am găsit în cele din urmă o soluţie pentru a puta vira aceste  şi a face plata pentru toţi aceşti medici rezidenţi. 

Medicii rezidenţi au dreptul la o bursă de rezidenţiat în valoare de 676 lei care se adaugă la salariul aferent care este pe undeva de 1200 lei”, a declarat directorul DSP MM, dr. Rareş Pop. 

De menţionat faptul că se consideră arierat orice factură care nu a fost achitată în termen de 90 dfe zile. Cât priveşte specializările deficitare din punct de vedere al medicilor acestea se cunosc prea bine şi anume Terapie Intensivă, Obstetrică-Ginecologie sau Chirurgie. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite