„Salarii nesimţite la CRAB. Unii şefi ridică lefuri de 14-15 mii de lei şi ne supun unui şantaj mediatic cu oprirea furnizării apei“, afirmă primarul Necula

„Salarii nesimţite la CRAB. Unii şefi ridică lefuri de 14-15 mii de lei şi ne supun unui şantaj mediatic cu oprirea furnizării apei“, afirmă primarul Necula

Primarul Cosmin Necula acuză conducerea CRAB de şantaj şi presiuni, pentru a-şi menţine salariile de de până la 15 mii de lei FOTO Mircea Merticariu

Sindicatul Companiei Regionale de Apă (CRAB) Bacău a anunţat vineri, 16 iunie, că în zece zile salariaţii societăţii publice vor face o grevă de avertisment, motivată de reducerea salariilor cu 16%. Totodată, aceştia au anunţat că se poate ajunge la sistarea apei. Primarul Cosmin Necula şi Sorin Braşoveanu, preşedintele CJ, îi acuză că au salarii nesimţite, de management defectuos şi că practică un şantaj mediatic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reacţie vehementă a şefilor din administraţia locală faţă de anunţul Sindicatului Companiei Regionale de Apă Bacău, de a face grevă de avertisment, măsură care ar putea ajunge până la sistarea apei la robinete. Astăzi, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula şi preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Braşoveanu au făcut o conferinţă de presă comună în care au acuzat atât conducerea CRAB, cât şi pe şefii sindicatului că practică un fel de şantaj mediatic, pentru a-şi menţine privilegiile, salariile care ajung şi la 15 mii de lei, în timp ce veniturile angajaţilor de rând abia sunt de 1500-2000 de lei.


În ultimul an, rentabilitatea şi profitul CRAB a scăzut foarte mult, concomitent cu producerea unor avarii la reţeaua de apă, ce a determinat disconfortul populaţiei.  „Nu s-a făcut nimic. Nu s-a schiţat nici cea mai mică măsură de analizare a gradului de încărcare cu personalul. Sunt sporuri care trebuie acordate în baza unui cadru legal. O să vedeţi că diferenţa între salariul tarifar şi salariul net este de peste 200%. Nu putem fi de acord cu aşa ceva“, Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.


„E pentru mine surprinzător. Nu am mai văzut un sindicat care să sprijine conducerea, directorii. Pe principiul cine are mult, să mai primească, cine nu, nu contează. Apare acum această bulă cu sindicatul care negociază. CRAB nu este o regie, este o societate care funcţionează pe principiul rentabilităţii. Costul mediu pe angajat, la Compania de Apă, este de 4008 lei. Pe locul 6 în ţară. Suntem pe locul 26 la profitabilitatea angajatului“...Dacă aţi mai auzit, în anul 2017, ca un director să-şi ia spor de computer“, a spus Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

 

Sindicaliştii vor ca salariile să rămâne neschimbate


La sfârşitul săptămânii trecute, liderii de sindicat de la Compania Regională de Apă Bacău au anunţat că se opun scăderilor salariale, care le-ar putea fi impuse.  „Vrem doar sa rămână salariile la nivelul anului trecut”, a spus Constantin Neculcea, liderul de sindicat de la CRAB. Compania de Apă va intra în grevă de avertisment luni, 26 iunie, între orele 10 şi 12.


Primarul Cosmin Necula: Rentabilitatea CRAB a scăzut cu 70% iar cheltuielile cu salariile s-au dublat


Într-o postare  pe Facebook, primarul Cosmin Necula explică că în momentul de faţă CRAB este în pragul colapsului. Edilul Bacăului vine cu cifre concrete şi cere salariaţilor Companiei să se disocieze de ideile şi interesele directorilor şi şefilor sindicalişti, care „ridică lefuri de 14-15 mii de lei“. 
„Pe parcursul ultimelor săptămâni, autorităţi ale administraţiei publice locale, între care şi Primăria Municipiului Bacău, au fost supuse unor presiuni sistematice orchestrate de Sindicatul din CRAB, în contextul negocierilor dintre sindicat şi managementul Companiei în vederea perfectării contractului colectiv de muncă pe anul în curs.
Situaţia economico-financiară a CRAB, prezentată pe larg de conducerea Companiei în plenul Consiliului Local, ridică mari semne de întrebare privitoare la viitorul acestei societăţi. Pentru o corectă informare a opiniei publice, reiau aici câteva din constatările noii conduceri CRAB, rezultate în urma unui audit financiar:
- rentabilitatea financiară a CRAB a scăzut cu 70 la sută într-un an;
- rentabilitatea economică a scăzut cu 84 la sută într-un an;
- volumul cheltuielilor cu personalul (salariile) s-au dublat între 2014 – 2016;
- în 2015 profitul net a fost de 1,5 milioane euro; în 2016, profitul a scăzut de 6 ori, la 0,25 milioane euro.
Unii dintre sindicaliştii CRAB, dirijaţi din culise de directori care ridică lefuri de 14 – 15.000 lei pe lună, în pofida lipsei evidente de performanţă a activităţii (a se vedea cifrele de mai sus), şantajează mediatic atât managementul CRAB, cât şi conducerea Municipiului Bacău, militând pentru menţinerea unor salarii şi privilegii care nu mai pot fi suportate în noul context economico-financiar al Companiei.
Prin adrese remise Municipiului Bacău, „sindicaliştii” au ameninţat cu ieşiri în presă, iar la ultima discuţie de mediere derulată la sediul CRAB au anunţat declanşarea unei greve de avertisment, la 23 iunie, cu întreruperea activităţii societăţii pentru două ore.
Fac un apel către angajaţii oneşti şi profesionişti din CRAB să nu se lase atraşi în jocul murdar derulat de conducerea sindicatului, cu complicitatea unor directori incompetenţi ce luptă de fapt pentru menţinerea salariilor de zeci de mii lei/lună, sacrificând astfel sănătatea financiară a Companiei.
CRAB nu este proprietatea unor directori şi sindicalişti! Este o societate condusă de un Consiliu de Administraţie, director general şi AGA, nu de lideri de sindicat dispuşi să facă jocuri meschine! E bine de ştiut că Municipiul Bacău a contractat împrumuturi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene derulate de CRAB şi, măcar din respect pentru contribuabilii băcăuani, Compania trebuie să-şi deruleze activitatea fără întreruperi în furnizarea apei.
Municipiul Bacău deţine 52 la sută din CRAB. Ca primar, susţin necesitatea unui echilibru financiar al societăţii, dar şi o anumită echitate în plan salarial: e clar că cei care fac munca de jos şi suportă intemperiile pentru a remedia în timp util avariile apărute la reţeaua învechită de apă merită o ajustare a veniturilor salariale. Susţin, de asemenea, diminuarea salariilor directorilor şi personalului TESA care sunt artificial umflate şi, în acest moment, imposibil de susţinut de către CRAB.
Sunt pentru plata muncii reale şi, totodată, pentru tăierea salariilor imense ridicate de directorimea din societate, în condiţiile de ineficienţă a activităţii semnalate de managementul CRAB.
Îi anunţ pe liderii de sindicat şi pe cei care se raliază jocurilor murdare puse în operă de aceştia că vor suporta toate consecinţele legale în ipoteza în care CRAB va opri furnizarea apei, ca aşa-zisă măsură de avertisment. Apa este vitală, iar întreruperea furnizării ei poate avea consecinţe dramatice pentru vieţile băcăuanilor, precum şi pentru instituţii publice.
Primarul Municipiului Bacău, Municipalitatea sau conducerea CRAB nu pot face obiectul şantajului mediatic exercitat de unii „sindicalişti” din societate: „şerpăria” din CRAB trebuie curăţată, întrucât s-a ajuns în punctul în care ea periclitează viitorul acestei companii şi soarta proiectelor derulate în prezent de aceasta“, a spus primarul Cosmin Necula, într-o postare pe Facebook.
 

citeste totul despre: