Ritual grandios de sfinţire a unui lăcaş într-o comună băcăuană. Ceremonial, la Bogdăneşti, pentru eroii care şi-au dat viaţa la Oituz pentru România Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 30 iulie, în comuna băcăuană Bogdăneşti, timp de mai multe ore au avut loc ceremonii religioase la care au participat IPS Ioachim Băcăuanul, protopopul Ioan Bârgăoanu dar şi sobor de preoţi. După ritualul de sfinţire al Paraclisului „Adormirea Maicii Domnului“ s-a desfăşurat o amplă ceremonie dedicată eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară în Primul Război Mondial, acum 100 de ani.

Mii de băcăuani au participat duminică, 30 iulie, la un amplu eveniment organizat pe Valea Oituzului, în comuna Bogdaneşti, cu puternice conotaţii naţionale. Sătenii dar şi credincioşii din comunele alăturate au participat la liturghie, oficiată de protopul de Oneşti, Ioan Bârgăoanu şi un sobor de preoţi, urmată de o ceremonia de sfinţire a Paraclisului „Adormirea Maicii Domnului“ din Bogdăneşti, unde ritualul a fost oficiat de IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
Printre oficialităţile prezente la eveniment s-au numărat prefectul judeţului, Maricica Coşa, chestorul de Poliţie, Vasile Oprişan, şeful IPJ Bacău, Marius Gabriel Gheoghiţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primarul localităţii Bogdăneşti, Nicolae Andruşcă, primarul municipiului Oneşti, Nicolae Gnatiuc ş.a. Paraclisul, în fapt o biserică în adevăratul sens al cuvântului, se află în centrul comunei, în curtea bisericii construită în 1778, cu hramul „Sf Ioan Botezătorul“.


Sfinţirea bisericii. Ritualul botezului noului lăcaş de cult


Momentul mult aşteptat pentru săteni a fost sfinţirea Paraclisului „Adormirea Maicii Domnului“. IPS Ioachim Băcăuanul înconjurat de un sobor de preoţi şi de protopopul de Oneşti, Ioan Bârgăoanu, au înconjurat biserica, pe care au stropit-o cu aghiazmă, apoi IPS Ioachim a îngenunchiat la uşa lăcaşului, unde s-au spus alte rugăciuni specifice.  După ce a bătut la uşă iar şi i s-a răspuns, semn că peste lăcaş a coborât Sfântul Duh, IPS Ioachim Băcăuanul a putut întra în biserică. Pentru lumea ortodoxă, sfinţirea (târnosirea) este unul din momentele esenţiale în comunitate şi este singura dată când femeile au voie în altar. Tocmai de aceea, Paraclisul de la Bogdăneşti a avut parte de mii de vizitatori. Potrivit credinţei ortodoxe, lăcaşul capătă valoarea spirituală doar după această slujbă de sfinţire.

image


Următorul moment ritualic a fost transformarea mesei din spatele catapetesmei în altar. S-a reaalizat un amestec de ceară cu sacâz, după reţeta acceptată de Biserica Ortodoxă Română. Masa a fost spălată cu apă-aghiazmă, fapt ce simbolizează puritatea dar şi botezul lui Isus Hristos în apa Iordanului. Aceeaşi masă-altar de marmură a fost spălată cu vin şi sirop-parfum de trandafiri (spălarea după moartea Mântuitorului) iar la final cu mir. În cele patru colţuri ale ale mesei au fost puse cele patru evanghelii, lipite cu ceară. După ştergerea mesei cu prosoape a fost aşezată o pânză albă peste altar, iar la final Evanghelia şi crucea. După ce lăcaşul a fost sfinţit, toţi cetăţenii prezenţi la ceremonie s-au putut închina în altar. Paraclisul sfinţit a rămas deschis pentru credincioşi până a doua zi.


Moment dedicat eroilor din Primul Război Mondial. Centenarul României întregite


Comuna Bogdăneşti are îngropaţi 120 de români eroi, care în vara lui 1917 au preferat să moară în luptele de la Oituz, pentru ţară. Sâmbătă, 29 iulie, în localitate a avut loc simpozionul „Oituz –Bogdăneşti-România-sincronie şi istorie“, o prezentare de carte şi materiale documentare dar şi explicaţia simbolisticii monumentelor din comună, în mai multe alocuţiuni. Duminică, 30 iulie, eroilor din comună, li s-a pregătit un moment solemn şi religios. Au participat Garnizoana Bacău, trupe ale MapN, MAI, comandanţii unor unităţi, generalul în rezervă Vasile Apostol, colonelul (r) Paul Timofte dar şi ierarhii şi preoţii care su sfinţit paraclisul din Bogdăneşti. În jurul orei 11.30 a avut loc resfinţirea monumentului „Cişmeaua eroilor“ iar apoi, în muzica fanfarei militare, a avut loc defilarea gărzii de onoare, resfinţirea Cimitirului Eroilor din Bogdăneşti dar şi alte discursuri.

image

Comuna Bogdăneşti FOTO Marius Fundulea

IPS Ioachim Băcăuanul a amintit că întreaga vale a Oituzului va fi în centrul opiniei publice în următorul an, când se serbează 100 de ani de la realizarea României întregite. Pe frontul de la Mărăşti-Mărăşeşti şi Oituz şi-au pierdut viaţa zeci de mii de români, care au ţinut piept armatelor Germaniei şi Austro-Ungariei şi au creat premisele evoluţiei din următorul an, până la 1 decembrie 1918, când regiunile istorice româneşti s-au unit într-un singur stat.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite