Cum a intrat Bacăul într-un scandal internaţional, după ce nu a achitat facturile la Festivalul Theaterstock

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Sigartău a fost determinată să demisioneze din fruntea Teatrului Municipal Bacovia
Anca Sigartău a fost determinată să demisioneze din fruntea Teatrului Municipal Bacovia

Anca Sigartău, fostul manager al Teatrului Bacovia, a informat conducerea Primăriei Bacău de pericolul ca municipiul să ajungă într-un conflict internaţional, după ce oficiali ai Franţei şi Germaniei au fost deranjaţi că municipalitatea nu şi-a onorat plăţile faţă de companiile care au participat la Festivalul Internaţional „Theaterstock“.

Anca Sigartău a condus Teatrul Municipal Bacovia timp de un an, din martie 2015 până în luna martie a acestui an, când şi-a depus demisia. În perioada 1-16 august 2015 a organizat prima ediţie a Festivalului Internaţional „Theaterstock“, eveniment la care au participat zeci de trupe din străinătate şi cele mai bine cotate teatre din ţară. 

Festivalul a primit undă verde târziu de la Consiliul Local Bacău, care a aprobat bugetul cu o zi înaintea începerii spectacolelor. Evenimentul trebuia să fie finanţat atât din fonduri publice, cât şi din banii sponsorilor, care au primit bilete în schimb. Deoarece anumite plăţi nu se puteau face direct din cauza restricţiilor impuse de legislaţie, Theaterstock a fost organizat de Teatrul Bacovia în parteneriat cu Asociaţia Muze Colorate, care a preluat răspunderea pentru o parte din contractele Teatrului Bacovia. După aproape un an de la festival au rămas neonorate plăţile faţă de mai multe trupe din Europa, în valoare de aproximativ 700 de mii de lei. Asta, deşi banii au existat şi au fost alocaţi teatrului de Primăria Bacău, în luna decembrie. S-au opus plăţilor anumiţi funcţionari, după ce împotriva Ancăi Sigartău şi a Asociaţiei Muze Colorate s-au făcut două plângeri la DNA. 


Zilele trecute, oficiali ai Ambasadei Franţei au întrebat ce se întâmplă cu onorarea contractelor faţă de trupele franceze care au jucat în festival şi ameninţă că municipiul Bacău ar putea fi inclus în lista neagră a locaţiilor unde companiile franceze nu vor mai călca vreodata.  „Au rămas cateva companii cu onorarii neachitate şi bilete de avion neplătite. Acum două săptamâni am fost sunată de domnul consul Cristophe Pomez de la Ambasada Franţei, care mi-a spus că se pregăteşte o acţiune de boicot internaţional al Bacăului. Că se vor face conferinţe de presa internaţionale, că Bacăul va fi pus pe lista neagră a destinaţiilor culturale, că personal se va asigura că nicio companie franceză nu va mai performa vreodata în Bacău. Aceeaşi reactie am avut-o şi din partea unui grup de companii din Germania“, a precizat, pentru ziarul Adevărul, Anca Sigartău.


Actriţa Anca Sigartău susţine că bugetul evenimentului nu a mai fost de ajuns deoarece sponsorii şi spectatorii şi-au pierdut încrederea că evenimentul va mai avea loc. Tergiversarea aprobării hotărârii de Consiliul Local, privind alocarea banilor de la buget a creat, în cascadă, alte efecte. „Incasările foarte mici din prima săptămână, totul se poate verifica, au fost cauzate de lipsa de încredere a publicului că un eveniment, anulat cu două zile inainte de începere, se va ţine totuşi. Au apărut costuri mai mari după achiziţionarea biletelor de avion de pe o zi pe alta, la un preţ de trei sau chiar patru ori mai mare decat daca ar fi fost achiziţionate din timp“, afirmă fostul manager al Teatrului Bacovia.


Profesorul universitar Radu Ababei, fost viceprimar al municipiului Bacău, spune că nu există, de fapt, probleme de fond şi că în contractele şi facturile făcute de Teatrul Bacovia şi Asociaţia Muze Colorate nu s-a depistat vreun prejudiciu. „Să spunem că bugetul nu a fost estimat corect iar banii au fost aprobaţi târziu prin hotărârea de Consiliul Local. A fost vacanţă iar mulţi dintre consilierii noştri (liberali) nu au venit iar cei de la UNPR au votat împotrivă. De aceea, banii au fost alocaţi cu o zi înaintea festivalului. În privinţa contractelor şi a plăţilor nu s-a depistat vreo neregulă sau vreun prejudiciu“, a spus Radu Ababei. Viceprimarul Ilie Bîrzu, cu atribuţii de primar, ştie de existenţa nemulţumirilor de la Ambasada Franţei, dar, afirmă că banii nu puteau fi daţi, deoarece nu a fost avizat în acest sens niciun proiect de Direcţia Economică şi Juridică din Primăria Bacău. „Nu avem alţi bani de dat. Ce am avut de plătit, am plătit, când s-a făcut bugetul“, a afirmat Ilie Bîrzu.

DNA-ul a cerut actele contabile ale Asociaţiei Muze Colorate


La Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial din Bacău, au fost depuse două plângeri la adresa Ancăi Sigartău şi a Asociaţiei Muze Colorate. Procurorii, pe baza datelor prezentate de o economistă din Teatrul Bacovia, au început urmărirea penală „in rem“. Dosarul, aflat în curs de cercetare, nu dă însă emoţii niciuneia din părţile denunţate. „S-au cerut toate documentele, toate contractele. S-a făcut totul legal, transparent. Asociaţia a preluat contractele Teatrului Municipal Bacovia. Mai avem de plătit 597 de mii de lei către trupele care au jucat la Bacău, în special cheltuieli de transport“, afirmă Mădălina Rotaru, preşedintele Asociaţiei Muze Colorate.


De aceeaşi părere este şi avocatul Tibi Ioniţă, care apără interesele Asociaţiei. „Nu sunt probleme de niciun fel. Au fost două persoane care au făcut plângere, care au prezentat distorsionat realitatea. Dacă DNA-ul ar fi avut cel mai mic indiciu că doamna Sigartău a greşit, era de mult arestată. Cei din primărie, ca să justifice neplata banilor, au spus că asocierea teatrului cu asociaţia nu are avizul juridic iar contractele nu sunt verificate de controlul financiar intern“, a spus Tibi Ioniţă.

„Toţi banii au fost folosiţi exclusiv pentru festival. Niciun leu nu a fost cheltuit în beneficiu personal. Eu nu am încasat niciun leu ca director de festival. Niciun colaborator de al meu nu a fost plătit din fonduri publice. Asociaţia nu a luat niciun leu comision“, afirmă Anca Sigartău. 


De cealaltă parte, secretarul municipiului Bacău susţine că ar fi apărut nişte facturi mai târziu şi că nu s-ar justifica plata banilor către teatru şi asociaţie. „Noi nu putem să ne asumăm să dăm banii. Sunt nereguli, facturi apărute mai târziu. Ordonatorul principal (primăria) trebuie să ştie unde se  duc banii. Parteneriatul între Asociaţia Muze Colorate  şi Teatrul Municipal Bacovia nu are avizul juridic al Primăriei Bacău, noi nu ne putem asuma alte cheltuieli“, susţine Ovidiu Popovici.
Plângerile penale la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost asumate de soţul economistei Mirela Vrînceanu, din Teatrul municipal Bacovia dar şi de bloggerul Florin Popescu (aghiuta.com). Ambii au fost abonaţi la banii publici ai municipalităţii. În timp ce Popescu a primit în cinci ani, numai de la Primăria Bacău 327 de mii de lei, pentru monitorizarea presei locale, Sinică Vrînceanu s-a ocupat de site-ul Teatrului Municipal Bacovia, activitate din care a castigat aproximativ 20 de mii de lei. „Ştim cine a făcut plângerile. Soţul doamnei de la teatru e supărat că nu mai primeşte peste 8 mii de lei, pe an, ca să stea degeaba, să facă mentenanţa site-ului Teatrului Municipal Bacovia“, afirmă fostul viceprimar Radu Ababei.
Banii pentru trupele franceze ar putea fi deblocaţi, prin executare judecătorească, după 20 iunie.  „Teatrul are un buget destul de bun. Se vor găsi bani să fie onorate contractele“, a mai spus Radu Ababei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite