La Arad ortodocşii au participat alături de catolici la slujbele dedicate Invierii Domnului
0Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din Arad au participat la slujba de Înviere. Alături de ei au fost şi ortodocşi.
Oamenii s-au adunat în bisericile şi catedralele din judeţul Arad, la slujba numită Vigilia Pascală, slujba Învierii Domnului.
Potrivit tradiţiei, credincioşii înconjoară lăcaşurile de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le vor duce apoi acasă. Cu această lumină, oamenii urmează să aprindă lumânările care vor sta timp de trei zile pe masă.
În municipiul Arad, potrivit traditiei, dupa participarea la slujba unde a avut loc binecuvantarea Lumânării Pascale.
Credincioşii cu lumânări aprinse în mâini, au mers într-o procesiune care s-a desfăşurat având ca punct de plecare Biserica „Sfantul Anton de Padova” şi urmând un traseu ce a trecut prin faţa teatrului până la primărie şi înapoi.
Procesiunea din municipiu FOTO Bogdan Iancu
La Pecica de exemplu, Slujba de Înviere de la Biserica Romano-catolică „Sfânta Treime”, a început sâmbătă de la ora 22. La slujbă au participat atât credincioşii catolici, cât şi ortodocşi, numărul acestora ajungând la 500.
Îndemnul de a participa împreună la slujbă a venit de la primarul oraşului Pecica, Petru Antal.
„Comunitatea pecicană a reprezentat dintotdeauna un model de convieţuire pentru alte localităţi din ţară, pecicanii fiind buni vecini şi prieteni, indiferent de etnie sau religie. Având în vedere diferenţele dintre calendarul romano-catolic şi cel ortodox, enoriaşii sărbătoresc în acest an Sfintele Paşti cu o diferenţă foarte mare, de cinci săptămâni. Din acest motiv, invit toţi pecicanii, indiferent de religie, să ia parte la Slujba de Înviere de la Biserica Romano-catolică „Sfânta Treime”, o liturghie specială, care va începe sâmbătă de la ora 22. Slujba specifică sărbătorii este completată de sunetul de orgă, astfel că îi încurajez pe toţi cei interesaţi să ia parte. La fel, invit de acum toţi pecicanii la Slujba Învierii Domnului de la Biserica Ortodoxă Română în data de 1 mai pentru a lua parte la liturghia festivă”, a scris primarul pe pagina de socilaizare Facebook în urmă cu câteva zile.
FOTO: Bogdan Iancu
În Duminica Paştelui slujbele vor începe la ora 8:00 cu liturghia de dimineaţă şi binecuvântarea bucatelor pascale.
„Duminică este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor, Învierea Domnului, ne amintim de Învierea Domnului, şi sigur ne amintim de învierea fiecăruia dintre noi, şi noi, aşa cum Christos a murit, dar după trei zile a înviat, şi noi, fiecare care credem în Christos, vom avea parte de această înviere la sfârşitul lumii”, a declarat părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna, Andreas Reinholz.
Vă mai recomandăm: FOTO Sute de credincioşii romano-catolici şi protestanţi au luat sâmbătă seara Lumina Sfântă a Învierii: "Aceasta este noaptea despre care s-a scris!"
De ce catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele la date diferite