Mărturia unui investitor spaniol: ce probleme a întâmpinat când a vrut să investească în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spaniol venit la Arad, Jose Maria Camats Farre, care a înfiinţat o firmă şi a investit până acum în terenuri care au fost transformate în parcuri solare fotovoltaice, întâmpină probleme, spune el, în a face investiţii în continuare.

Jose Maria Camats Farre a venit în România pentru a dezvolta afaceri în domeniul energiei regenerabile, având şi o vastă experienţă din Spania. El a înfiinţat la noi mai multe societăţi impreună cu asociaţi români. Cumpăra terenuri pentru ca apoi să se construiască pe ele parcuri solare fotovoltaice.

Societatea pe care o conduce se numeşte Esparom Solar Energy SRL şi a fost înfiinţată în anul 2011, de către un asociat persoană fizică – Cociuba Sorin cu 50% şi un asociat persoană juridica Beta Energy Group SRL (care are ca şi asociat unic o firmă din Spania), tot cu 50%.

În septembrie 2011, a fost cumpărat prin licitaţie de la Primăria Sebiş un teren în suprafaţă de 152.97 ha, păşune în extravilan, situată în sat Prunişor. Investitorul respectiv a mai proiectat si construit câteva parcuri fotovoltaice în România, două dintre ele chiar în Sebiş.

Problema o are acum cu acel teren, pe care a demarat procedurile necesare implementarii unui parc solar fotovoltaic de 50 MW, la timpul respectiv anunţat ca cel mai mare din ţara (2011). La momentul în care atât proiectul tehnic de execuţie, cât şi toate avizele sau autorizatiile au fost obţinute, a intervenit prima schimbare legislativă, în sensul în care subvenţia (Certificatele verzi) acordată de către stat pentru producatorii de energie regenerabilă a fost diminuată la jumătate.


Terenurile erau transformate în parcuri solare fotovoltaice FOTO arhivă personală

image

„Odată cu ultima schimbare legislativă prin intermediul căruia Certificatele verzi au fost eliminate cu totul, a devenit clar că acest proiect nu mai este viabil. Mai este si faptul că Primăria Sebiş a început să îl impoziteze ca teren situat în Sebiş, intravilan curţi construcţii, nu în sat Prunişor, unde este, astfel avem un impozit anual de plătit de 231.000 euro“.

Dacă ar fi impozitaţi cu impozit de Prunişor, aşa cum era terenul la momentul cumparării sale, în conformitate cu Hotarea de Consiliu Local, impozitul anul de plată ar fi de 30.000 euro pentru toată suprafaţa.

“Din acest moment posibilii investitori au început să se retragă şi a devenit tot mai greu să se realizeze ceva”, spune Jose Maria Camats Farre.

Societatea a început o serie de procese cu Primaria Sebiş, încercând să soluţioneze această situaţie. Având în vedere că edificarea unui parc solar fotovoltaic în acest moment nu mai este rentabilă, investitorul spaniol vrea transformarea acestui teren construibil în teren agricol.


Planul său era să dezvolte pe acest teren o plantaţie de arbuşti fructiferi, mure şi zmeură. Investia s-ar fi ridicat la peste 3.800.000 euro şi ar fi generat, spune spaniolul circa 400 de locuri de muncă în perioada culegerii fructelor, 50 de locuri de muncă în perioada tăierilor anuale ce se fac la arbuşti, şi un număr de 25 de locuri de muncă permanente, pe tot parcursul anului.

parc fotovoltaic

Reprezentantul asociatului persoană juridică Jose Maria Camats Farre a încercat transformarea acestui teren din curţi construcţii, adică teren construibil, în teren agricol.

„Deşi de mai multe ori s-a solicitat de la Primaria Sebiş să se constate că autorizaţia de construcţie a parcului este expirată, că pe terenul respectiv nu a fost edificat nimic şi că practic este un teren agricol, nici până în acest moment nu am primit adeverinţa care să ne ajute să îl transformăm în teren agricol, şi ca urmare să începem demersurile pentru realizarea plantatiei de mur şi zmeur. Sunt în discuţii si voi pleca în Polonia să realizez această plantaţie dacă aici nu se poate”, afirmă spaniolul. 

Primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, spune că el doar aplică o hotărâre de consiliu local.

„Au cumpărat terenul şi nu au reuşit să-l comercializeze mai departe. La solicitarea firmei respective s-a întocmit un PUZ prin hotărare de consiliu local prin care terenul să treacă în intravilan construibil. Acum nu le convine că este impozitul mare, dar când îl vor vinde vor lua de zece ori mai mult. Este vorba despre un teren intravilan trup izolat. După ce vor plăti impozitul la zi printr-o altă hotărâre de consiliu local se poate transforma în agricol. Acum printr-o altă firmă a lor la care au spus că au datorii au pus terenul sub sechestru”, a declarat primarul. 
 

Vă mai recomandăm: Afacere cu nuci franţuzeşti pe teren românesc: în cât timp devine profitabilă o livadă de nuci şi câţi bani poate aduce

Afaceri cu investiţie de 5.000 de euro. Idei de business cu investiţie minimă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite