VIDEO Antreprenor american: „Cele mai mari provocări nu se vor rezolva cu conversaţii comode, fie ele în mintea noastră sau cu alţi oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tim Ferriss, un antreprenor şi autor de cărţi din SUA, susţine, de pe scena unui eveniment TED, că stoicismul a fost calea care l-a ţinut departe de depresie şi l-a ajutat să se dezvolte ca om. Stoicismul e un curent filosofic apărut în Grecia antică potrivit căruia oamenii nu pot controla ce li se întâmplă, ci doar felul în care reacţionează la ceea ce li se întâmplă.

Antreprenorul Tim Ferris îşi începe discursul la un eveniment TED din aprilie 2017, cu o descrierea a sa dintr-un moment delicat: a avut peste 50 de momente de depresie din pricina afecţiunii de care suferă, depresie bipolară. Mărturiseşte că a reuşit să treacă peste acestea datorită stoicismului.

„Am avut multe momente grele, multe runde de luptă cu întunericul şi mi-am luat notiţe. Aşa că, în loc să vin aici şi să vă dau vreo reţetă de succes sau să-mi laud realizările, m-am gândit să vă împărtăşesc reţeta mea de a evita auto-distrugerea şi, cu siguranţă, paralizia emoţională. Iar instrumentul care s-a dovedit a fi cea mai sigură plasă de siguranţă pentru căderile emoţionale este acelaşi instrument care m-a ajutat să iau cele mai bune decizii în afaceri. (...) E vorba de...stoicism“, afirmă antreprenorul, potrivit ted.com.

Potrivit acestuia, stoicismul îi ajută pe oameni să înveţe să separe ceea ce pot controla de ceea ce nu pot controla şi să se concentreze pe prima parte.

„Gânditul la probleme nu mă ajută. Trebuie să le notez pe hârtie. Aşadar, am creat un exerciţiu scris numit „stabilirea temerilor”, la fel ca stabilirea obiectivelor,pentru mine însumi. Ocupă trei pagini şi e foarte simplu“, afirma acesta.

Pe cele trei pagini sunt coloane unde se scriu răspunsuri la întrebări sau afirmaţii precum „ce se întâmplă dacă?“, „definiţi cele mai rele lucruri care s-ar putea întâmpla“, „cum aţi putea preveni aceste lucruri“, „cum ar putea fi reparate acestea“, „de la cine puteţi cere ajutor“, „costul a tot dacă nu faceţi nimic“.

Antreprenorul susţine că toate marile sale succese şi dezastrele pe care le-a evitat se datorează metodei descrise mai sus. El a amintit de unul dintre modele sale - Jerzy Gregorek, de patru ori campion mondial la haltere, refugiat politic, poet, în vârstă de 63-64 de ani. Acestuia i-a cerut sfaturi.

„Nu doar că era familiarizat cu stoicismul, dar mi-a spus că, pentru toate cele mai importante decizii, pentru punctele cheie, când şi-a susţinut principiile şi etica, a folosit stoicismul şi ceva similar cu stabilirea temerilor. (...) A încheiat cu două lucruri. Primul, că nu-şi poate imagina o viaţă mai frumoasă decât cea a unui stoic. Iar al doilea, mantra sa, pe care o aplică la orice şi pe care şi voi o puteţi folosi la fel: «Alegeri uşoare, viaţă grea. Alegeri grele, viaţă uşoară». Alegerile grele, lucrurile pe care ne temem să le facem, să le cerem, să le spunem, sunt adeseori cele pe care trebuie să le facem. Iar cele mai mari provocări şi probleme cu care ne confruntăm nu se vor rezolva niciodată cu conversaţii comode, fie ele în mintea noastră sau cu alţi oameni“, încheie antreprenorul.

Mai puteţi citi:

VIDEO Profesorul la Harvard care a descris fericirea: „Credem că e un lucru care poate fi găsit“

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite