Din 162 de instituţii teleormănene verificate, doar 71 au rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Doar 60% din clădirile de interes public din judeţ respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Din 162 de instituţii verificate, doar 71 au rampă de acces pentru persoane cu hadicap. Nici la capitolul mijloace de transport, Teleormanul nu stă mai bine când vine vorba despre accesul persoanelor cu dizabilităţi. Toate cifrele au fost prezentate în cadrul Comisiei de Dialog Social, întrunite la Prefectura Teleorman.

 La nivelul judeţului există peste 8.500 de persoane cu dizabilităţi. Statistica a fost prezentată ieri în cadrul Comisiei de Dialog Social întrunită la Prefectura Teleorman. Tema întâlnirii conduse de prefectul Daniela Carmen Dan a constitutit-o necesitatea elaborării unor planuri integrate de accesabilizare a oraşelor pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Directorul Agenţiei judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Mihai Ghimiş, a declarat în cadrul Comisiei de Dialog Social că în perioada 2012-2013 au fost verificate 162 de instituţii. Dintre acestea, 71 au creat acces pentru persoanele cu deficienţe. În alte 59 de cazuri rampele lipsesc iar 32 au făcut demersuri insuficiente pentru a respecta legea în acest sens şi sunt considerate moderat accesibile pentru această categorie socială. Din cele 94 de mijloace de transport şi cele 33 de taximetre, niciun autovehicul nu a prevăzut şi accesul persoanelor cu dizabilităţi. Foarte multe nereguli s-au înregistrat chiar în cazul primăriilor care nu au realizat rampe la intrarea în clădire

"Referitor la mijloacele de transport în comun trebuie să luăm în calcul faptul că transportatorii nu şi-au înnoit parcurile auto. Noile mijloace de transport sunt prevăzute cu acele rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Intervine şi o problemă economică. Vis-a-vis de accesibilitate în clădirile instituţiilor publice, legea obligă. Şi acolo, că avem probleme cu bugetul, că nu avem probleme cu bugetul, trebuie să asigurăm aceste rampe de acces, nu în procent de 60% ci de 100%”, a declarat directorul.

În urma discuţiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social, cei prezenţi au luat în calcul şi peisajul urbanistic al localităţilor în care urmează să fie realizate rampele. Pentru simplificarea şi eficientizarea problemei, aceştia au propus renunţarea la acest mijloc de acces şi înlocuirea lui cu platforme. Costul unei platforme se ridică la aproximativ 30.000 lei.

Discuţiile pe această temă vor fi reluate peste aproximativ două luni, la următoarea întâlnire urmând să participe  şi asociaţiile din care fac parte persoanele cu dizabilităţi. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite