Alba: Rimetea, ţinutul neatins de mâna omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiata finalizare a lucrărilor de modernizare a drumului judeţean ce face legătura între oraşul Aiud din judeţul Alba şi comuna Buru din judeţul Cluj oferă noi perspective de dezvoltare pentru localităţile aflate în depresiunea Trascău. Comuna Rimetea devine un pol important pe harta turismului din Alba.

Comuna Rimetea este situată într-un cadru natural spectaculos, la poalele masivului Colţii Trascăului - Piatra Secuiului, cu o altitudine de peste 1.100 de metri.  Accesul spre această zonă mirifică se face din DN1, din centrul oraşului Aiud, sau din DN 75, de pe teritoriul comunei Buru.

Probleme pentru şoferi ar fi în prezent doar dacă intră în depresiune de pe DN 75. Cei aproximativ şase kilometri de pe teritoriul judeţului Cluj nu au fost modernizaţi, în condiţiile în care proiectul derulat de Consiliul Judeţean Alba a putut fi aplicat doar la porţiunea de drum pe care o administrează. Rimetea şi întreaga depresiune oferă o imagine cu totul diferită faţă de turismul clasic din România.

Casele zugrăvite în alb

Parcă te întorci în timp, cu cel puţin 100 de ani în urmă. Peisajul este neatins de mâna omului, iar casele, zugravite toate în alb cu ferestre verzi, sunt aşa cum au fost construite la începutul secolului trecut. O stare de lucruri care a determinat Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice să desemneze oficial comuna Rimetea drept „zonă arhitecturală şi urbană protejată“. Comuna este locuită în procent de peste 80 la sută de maghiari, urmaşi ai foştilor mineri care lucrau la extracţia minereului de fier.

image

Click pe poze pentru galerie foto

Locuitorii zonei erau recunoscuţi pentru măiestria în prelucrarea fierului. Obiecte unicat pot fi văzute astăzi la Muzeul Etnografic din comună, dar şi în „dotarea“ gospodăriilor, la porţi, prin clanţe şi zăvoare. Scăderea treptată a resurselor, precum şi concurenţa altor zone din ţară, a făcut ca mineritul să fie abandonat la Rimetea. Singura soluţie pentru localnici a răms turismul, care este practicat cu succes în pensiunile din comună. Rimetea şi satul component Colţeşti numără în prezent peste 40 de pensiuni. Peţurile practicate sunt pentru toate bunzunarele şi pornesc de la 50 de lei o noapte de cazare cu mic dejun pentru o persoană.

Pe lângă turismul rural, Rimetea este o destinaţie preferată de sportivii care practică alpinismul şi zborul cu parapanta. Este ca un „rai“ al parapantiştilor

Preţuri practicate de pensiuni:
Cazare cu demipensiune – de la 80 lei/zi/persoană
Cazare cu mic dejun – de la 50 de lei /zi/persoană
Cazare fără masă – de la 40 de lei/zi/persoană

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite