Alba: FOTO Mobilierul pictat de la Rimetea, în casele din Occident
0Artista Ana Moricz din comuna Rimetea este păstrătoarea unui meşteşug vechi de peste 300 de ani. Mobilierul pictat manual în stilul secolului al XVII -lea a trecut demult graniţele ţării şi a ajuns în ţări precum Ungaria, Germania şi SUA.
Ana Moricz a studiat ani de zile modelele tradiţionale specifice zonei Rimetea.Tehnica picturii pe mobilă a învăţat-o de la meşterii locului.Artista pictează atât mobilă de bucătărie, cât şi de sufragerie sau dormitor, în funcţie de ce aduc clienţii.
„În primă fază schiţez desenul pe hârtie. Lemnul se curăţă şi se dă cu o soluţie împotriva carilor. Se aplică fondul de bază, după care urmează culorile care se aplică separat“, a spus artista din Rimetea.
Cea mai mare lucrare la care a muncit timp de două luni a fost pictarea mobilierului pentru un magazin cu produse tradiţionale din Bucureşti.
Influenţe săseşti şi maghiare
Mobilierul pictat a apărut în secolul XVI. De-a lungul timpului la Rimetea s-a transformat într-un adevărat cult al lemnului, realizându-se picturi pe scaune, mese, laviţe, lădoaie, leagăne sau dulapuri. În pictura de Rimetea se împletesc şi elemente din alte culturi. Este vorba de laleaua, specifică picturii maghiare pe mobilă. Culoare care predomină este verdele închis, influenţă a saşilor din Sighişoara.
„De asemenea, pictarea mobilierului a preluat unele elemente decorative şi din ciopliturile în lemn, broderii şi ceramică. Astfel de exemplu este atica, coada cocoşului, aplicată la decorarea cornişei, pe când unele buchete de flori pictate, respectiv laleaua sau tulipanul, se înrudesc cu cele cioplite pe stâlpii de poartă, ori cu cele brodate pe ştergare sau feţe de pernă“, a precizat Adriana Ţuţuianu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Preţuri pentru pictura mobilierului:
Scaun: 120 lei
Masă: 400 de lei
Mască chiuvetă: 300 lei
Dulap: 300 lei
Lustră de perdea: 200 de lei