ALBA Mărturiile cutremurătoare ale luptătorului anticomunist Simion Drăgoi AUDIO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Drăgoi, lutptător anticomunist
Simion Drăgoi, lutptător anticomunist

Simion Drăgoi este unul dintre supravieţuitorii atrocităţilor săvârşite de securitatea comunistă. A stat în închisoare timp de 8 ani. Miercuri, la Sala Unirii din Alba Iulia, a avut loc lansarea DVD-ului „Noi nu am avut tinereţe“, în care Simion Drăgoi povesteşte trecutul său în perioada regimului comunist.

Fostul luptător anticomunist are acum 90 de ani, fiind unul dintre puţinii supravieţuitori ai atrocităţilor săvârşite de comunişti în perioada anilor 1950 – 1960. S-a născut A înfiinţat, împreună cu alţi 20 de colegi, foşti elevi la Liceul Horea, Cloşca şi Crişan şi Liceul Comercial din Alba Iulia o organizaţie denumită „Liga Anticomunistă“.

Sperau în eliberarea României de comunism

„Organizaţia a luat fiinţă în toamana anului 1949. Am fost 20 de colegi de la Liceul Horea, Cloşca şi Crişan şi Liceul Comercial, care erau în aceeaşi clădire. Am format această organizaţie pentru a aduna câţi mai mulţi adepţi împotriva comunismului şi în speranţa că va veni o forţă armată din afară care să elibereze România“, a spus Simion Drăgoi. Acesta a povestit pe scurt frânturi din viaţa sa elevilor de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ care au participat la evenimentul de la Sala Unirii.

Simion Drăgoi, lutptător anticomunist

Click pe poză pentru galerie foto

„Am fost arestaţi pentru că nu am fost de acord cu regimul comunist. Procesul nostru s-a desfăşurat în 2 etape. Primul lot a fost în Alba Iulia în 1953, iar al doilea lot la Deva. Ne-a dat condmanări până la 20 de ani de temiţă grea. Eu am primit 8 ani şi la terminare mi-a mai dau un an cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan. Am fost arestat în februarie 1953, când eram student în primul an la Bucureşti“, a completat luptătorul anticomunist. Avea, când a ajuns la închisoare, 22 de ani. A trecut în perioada de executare a pedepsei prin închisorile din Deva, Jilava, Piteşti, Aiud, Gherla, Satu Mare, Galaţi şi coloniile de muncă din Cavnic şi Stoeneşti din Insula Mare a Brăilei.

Condiţii mizere în închisori

 „Ne-au dus de la Deva la Jilava într-un vagon. După două zile şi două nopţi am ajuns la Jilava. Am fost băgaţi într-o cameră boltită, pe pereţi curgea apă, iar în loc de pat erau nişte scânduri fixate în perete (prici) la 30 de centimetri de la pământ pe care dormeam noaptea. În loc de saltele primeam câteva zdrenţe de rogojină şi la trei persoane o pătură veche. După ce am stat aici 14 zile am fost scoşi şi duşi într-o altă cameră, fără geam. Era tot timpul un gardian care nu ne dădea voie să ne apropiem de uşă“, a mai povestit luptătorul anticomunist.

În luna martie 1962, Simion Drăgoi a ajuns acasă, la Alba Iulia. După ce s-a refăcut a încercat să se angajeze dar a întâmpinat numeroase dificultăţi. Până la urmă a găsit de lucru, în 1965, la Întreprinderea de Construcţii de drumuri forestiere unde a rămas până în 1990 când s-a pensionat. Din cei 20 de arestaţi din Liga Comunistă mai sunt în viaţă doar 6, dintre care 4 sunt grav bolnavi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, l-a numt pe Simion Drăgoi un „erou, care la o vârstă fragedă a avut curajul să lupte cu un sistem totalitar“.

Administraţia judeţeană a sprijinit financiar realizarea DVD-ului cu mărturile luptătorului anticomunist. La sfârşitul lunii februarie pe zidul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ a fost dezvolită o plăcuţă comemorativă în memoria foştilor elevi ce au făcut parte din „Liga Anticomunistă“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite