VIDEO spectaculos filmat într-o pădure din Munţii Apuseni: două căprioare atacate de un râs
0Reprezentanţii Parcului Natural Apuseni au realizat o filmare spectaculoasă într-o pădure din această zonă a ţării. În cadrul activităţillor de monitorizare a faunei au susprins pe imagini un râs care atacă două căprioare.
”Ca orice felin sălbatic râsul (lynxul) este setos de sânge şi atacă orice vietate ce-i iese în cale: de la pasărea cât de mică până la cocoşul-de-munte şi de la micile rozatoare până la ciuta de cerb”, susţin reprezentanţii Parcului Natural Apuseni în comentariul care însoţieşte filmarea postată pe internet.
În filmuleţ se pot observa două ciute (căprioare), care la un moment dat încep să fugă speriate, iar în urma acestora apare un râs. Deşi are o statură foarte mică, râsul reuşeşte să le pună pe fugă pe cele două animale sălbatice mult mai mari. Peste câteva momente, prin faţa camerei de luat vederi amplasată în pădure apare şi un exemplar spectaculos de cerb, care le urmează pe cele două ciute.
Sursa video: Parcul Natural Apuseni
Râşii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui şi au între 70 şi 150 cm lungime. Toate speciile de lincşi sunt carnivore, prădătoare şi teritoriale. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere şi cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi şoareci, iepuri, ciute şi diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă şi animalele domestice, atacând chiar câini când se simte primejduit. Râşii se mişcă repede şi fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neaşteptate. Pot şi sări la o distanţă de 4-6 metri în orice direcţie.
Cerbul spectaculos suprins de Felix-Bogdan Dragomir
Filmul video nu este singura imagine spectaculoasă obţinută în Munţii Apuseni. Recent, un pasionat de natură şi animale sălbatice din Alba Iulia, Felix-Bogdan Dragomir, a reuşit o fotografie senzaţională cu Regele Pădurii, cum i-a spus chiar el. Exemplarul de cerb carpatin a fost surprins în perioada boncănitului în zona Muntele Mare – Valea Bistrei – Cîmpeni, pe fondul cinegetic 9 Lupşa aflat în gestiunea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba. Acesta a mai fotografiat în zona respectivă şi alte exemplare.
Foto: Felix-Bogdan Dragomir
Cerbul carpatin surprins de aparatul foto are o vârstă de aproximativ 8-9 ani şi nişte coarne extraordinare. Este în boncănit (mugetul cerbului în perioada de împerechere) în chemarea femelelor, o etapă de toamnă din viaţa acestor animale.