VIDEO Minerii din Roşia Montană, hotărâţi să stea în subteran cât este nevoie. Unii au probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 33 de mineri din Roşia Montană blocaţi în subteran continuă protestul şi sâmbătă. Ortacii sunt hotărâţi să rămână în galeria Cătălina Monuleşti până ce le sunt ascultate revendicările. În acelaşi timp, sute de colegi ai acestora protestează în apropierea intrării în mină.

Protestul din subteran continuă la Roşia Montană pentru a patra zi. 22 de mineri au intrat in mină, la 300 m adâncime, miercuri dimineaţa la ora 8.00, iar vineri acestora li s-au alăturat încă 11. 

În afară de grupul din mină, în jurul galeriei Cătălina-Monuleşti s-au strâns alte sute de persoane, care solidarizează cu minerii, pentru pornirea proiectului minier al RMCG. Minerii cer garanţii că proiectul de lege nu va fi respins în Parlament pe criterii politice, iar în acest sens, cer prezenţa la Roşia Montană a liderilor grupurilor politice din Parlamentul României. Potrivit liderului lor de sindicat, aceştia sunt hotărâţi să rămână în subteran „cât este nevoie”.

„A fost echipa medicală, sunt unele probleme cu tensiunea arterială ridicată, picioare umflate, glicemie la mai mulţi mineri, dar nu vor să iasă. Plouă la Roşia Montană, dar sunt mulţi oameni în jurul galeriei, solidari cu ei”, a spus Cristian Albu. Minerii nu au pornit greva foamei, aşa cum au anunţat iniţial. La faţa locului se află permanent un echipaj Smurd.

Mai multe sindicate din ţară au transmis că sunt alături de minerii din Roşia Montană, printre care Sindicatul Chemex şi sindicalişti din Dâmboviţa. De asemenea, au transmis mesaje de solidaritate oamenii din comunele Râmnicelu şi Ziduri din judeţul Buzău, ajutaţi în iarna din 2012 de minerii de la RMGC la deszăpezirea locuinţelor. Vineri a fost prezentă la Roşia Montană o delegaţie e minerilor din Valea Jiului, care şi-a exprimat susţinerea pentru protestul colegilor lor

Senatorul Theodor Atanasiu şi deputatul Călin Potor (ambii PNL) au coborât, sâmbătă, în subteran, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a le prelua doleanţele, ca să le transmită în Parlament. După vizita acestora, minerii s-au declarat convinşi să continue protestul.

„Am discutat cu minerii care se află în mină şi m-au rugat să fac în numele lor câteva gesturi. În primul rând m-au rugat să le spun celor care au spus despre ei că de fapt stau într-un muzeu în condiţii foarte bune, să le spun oamenilor că stau în condiţii foarte grele, în frig, în umezeală, în apă, că trebuie să se aşeze pe jos în această umezeală ca să se odihnească sau ca să doarmă. În al doilea rând m-au rugat să transmit un mesaj colegilor mei parlamentari cărora să le spun cât de vital este acest proiect minier pentru ei, pentru familiile lor, pentru viaţa lor, că doresc o decizie cât mai grabnică fiindcă şi puterile lor de îndurare sunt limitate. M-au rugat să transmit un mesaj Guvernului României şi în special doamnei ministru al mediului că îşi doresc foarte urgent avizul de mediu pentru ca să înceteze protestele împotriva în alte oraşe ale ţării şi în al treilea rând m-au rugat să le transmit familiilor, soţiilor şi copiilor să aibă încredere în ei, fiindcă protestul lor nu-l fac pentru ei înşişi ci pentru familie, pentru soţie şi pentru copii”, a declarat senatorul liberal de Alba Teodor Atanasiu.

"Călin Potor va vota în Parlamentul României pentru proiect, pentru ei, pentru viitorul lor, pentru casele lor. Şi ei au dreptul să-şi ducă copiii la şcoală începând de luni şi ei au dreptul să trăiască ca oameni într-o ţară care se doreşte europeană. Le-am făcut o promisiune: voi fi mandatarul lor în Parlamentul României în sensul că pe casca de miner, pe care nu vreau s-o dau jos de pe cap din semn de respect pentru ei, mi-au lăsat semnăturile. Prin această cască semnăturile lor vor intra în Parlamentul României, mă vor însoţi la comisiile din care fac parte, în plenul parlamentului şi la întâlnirea cu colegii mei liberali, spunându-le tuturor că nu este de joacă, că oamenii aceştia sunt mai hotărâţi ca niciodată, nu vor face rabat nicio secundă de la ceea ce doresc, fiind convinşi că doresc binele lor şi al ţării şi de aceea situaţia este gravă. (…) Este obligatoriu ca acest proiect să pornească, ca semn de bunăstare pentru întreaga ţară şi ca semn de mare seriozitate pe care România o are faţă de investitorii străini”, a spus deputatul Călin Potor .

Citiţi şi:

Roşia Montană - a patra zi de proteste. Minerii de la RMGC refuză să iasă din subteran. Încă 11 oameni s-au blocat în mină

Minerii de la RMGC continuă protestul extrem în subteran şi vor să intre în greva foamei

Protestele continuă la Roşia Montană: un grup de mineri de la RMGC s-a baricadat în subteran

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite