Spitalul din Cîmpeni, între supravieţuire şi faliment. Probleme mari pentru cea mai mare unitate medicală din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia spitalelor din Alba contrastează puternic în raport cu situaţia social-economică a comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea. Unităţile medicale din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş au o situaţie relativ bună, în timp ce instituţiile din oraşele mici cum ar fi Cîmpeniul şi Abrudul au probleme financiare şi de personal.

Cea mai critică situaţie se înregistrează la Spitalul Orăşenesc Cîmpeni, unitate care deserveşte o populaţie de peste 50.000 de persoane de pe Valea Arieşului. De mai multe ori pe parcursul anului 2014, reprezentanţii administraţiei locale au solicitat sprijin public pentru ca spitalul să nu se închidă. Primarul dimn Cîmpeni a iniţiat demersuri pentru ca şi alte localităţi din zonă să contribuie financiar la funcţionarea spitalului, dar demersal a rămas, deocamdată, fără sprijin. ”Locuitorii acestor comune din Munţii Apuseni, din oraşele apropiate de Câmpeni, din Abrud şi din Baia de Arieş, vin şi se internează la Spitalul din Câmpeni. Deci de la 7.500 de oameni, colectezi impozite şi taxe şi ţii în spate 60.000, un lucru care este imposibil şi lucrul acesta se întâmplă de ani de zile”, a afirma primarul Călin Andreş. 

Primarul a solicitat sprijinul comunelor din zonă.  Acesta le-a cerut la un moment dat colegilor săi să renunţe la suma de 50.000 de lei alocaţi de Consiliul Judeţean Alba, în beneficiul spitalului. A primit, în schimb, doar promisiuni. ”Patru primari au acceptat dintr-un total de 18, ceilalţi s-au eschivat că au cofinanţări pentru proiecte”, a explicat primarul. La Spitalul din Cîmpeni funcţionează 10 secţii şi o unitate de primire a urgenţelor. ”Tratăm şi cazuri foarte grave. Avem edeme pulmonare, infarcte, în medie 2-3 săptămânal. Sunt şi cazuri mai uşoare, însă pacienţi care vin de la distanţe foarte mari, care vin câteva ore cu autobuzul şi alte 2-3 ore pe jos, prin munte, pacienţi pe care nu putem să-i lăsăm să se trateze la domiciliu”, a precizat medicul Gabriela Miclea. Unitatea medicală din Cîmpeni are nevoie de investiţii de circa 14 milioane de lei numai pentru dotări, în timp ce pentru acreditare, ceea ce presupune crearea unor circuite funcţionale, investiţia se ridică la cel puţin 800.000 de lei. În zonă mai există un singur spital, la Abrud, care are numai 3 secţii funcţionale.

Un prim pas s-a făcut la Cîmpeni prin aprobarea unui proiect de reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de specialitate cu o valoare totală de 5,93 milioane de lei, din care 4,62 milioane de lei reprezintă fonduri europene. Prin investiţie se va reabilita structura de rezistenţă a clădirii şi principala zonă de acces, se vor crea facilităţi pentru persoanele cu handicap, se vor instala balustrade, rampe de acces şi uşi duble la căile de acces. De asemenea, se vor înlocui geamurile şi se va izola termic faţada clădirii, se vor reamenaja toaletele, se va reabilita sistemul de iluminat, precum şi cele 18 cabinete medicale amplasate pe două etaje, care se vor dota cu aparatură medicală, instrumentar chirurgical şi mobilier specific. 

FOTO VIDEO Spitalul Judeţean Alba are o nouă Unitate de Primiri Urgenţe. Investiţia, inaugurată de Raed Arafat

Spitalul din Alba Iulia va avea secţii de Chirurgie şi Urologie moderne. Consiliul Judeţean şi Transavia asigură finanţarea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite