Portret. Alexandru Bucico, un veteran în judo-ul din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Bucico se antrenează de două ori pe săptămână în sala de judo.
Alexandru Bucico se antrenează de două ori pe săptămână în sala de judo.

Sportiv de performanţă şi excelent manager, Alexandru Bucico a trăit şi trăieşte pentru judo, ramură sportivă despre care spune că este pentru dânsul un mod de viaţă. Numele acestuia este legat de tot ce a însemnat şi înseamnă performanţă a judeţului Alba în sportul cu kimono. A fost membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Judo.

Profil:
Data naşterii: 9 octombrie 1936, Oradea
Educaţie: studii medii
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Se antrenează de două ori pe săptămână în sala de judo

Are 73 de ani, dar e încă în formă din punct de vedere fizic. Se antrenează de două ori pe săptămână în Sala „Marius Vizer“ din Alba Iulia. Se îmbracă în kimono şi intră pe saltea, face rostogoliri şi diferite alte procedee din judo. „Anul trecut am luat sacul de ciment în spate şi l-am cărat unde am avut nevoie”, spune albaiulianul. A făcut în tinereţe gimnastică şi mai apoi judo (deţine centura neagră cu 3 Dan), sport de care şi-a legat destinul. „Judo este pentru mine un mod de viaţă, în sensul că m-am dăruit trup şi suflet acestui sport“, spune Alexandru Bucico.

Dragostea de mişcare, vivacitatea şi calitatea de bun manager şi organizator de competiţii au avut un efect benefic asupra dezvoltării sportului cu kimono în judeţul Alba. Timp de 13 ani (1987-1990) în Alba Iulia a funcţionat Centrul Naţional Olimpic de pregătire a juniorilor. „Marea mea satisfacţie este că am contribuit, atât cât am putut, la performanţele realizate de sportivii din Alba în această disciplină sportivă“, afirmă cu modestie Alexandru Bucico. Printre aceştia, fraţii Bocşa, Daniel Beldeanu, Mihai Ciupe (toţi patru multiplii campioni naţionali), dar mai ales Adrian Croitoru, triplu campion balcanic, campion european de juniori, medaliat cu bronz la mondialele din Franţa (1990), campion naţional de 11 ori. „Un judokan trebuie să fie disciplinat, deştept şi luptător. Aşa a fost Adrian Croitoru“, mai spune albaiulianul.

Diplomă de excelenţă de la Federaţia Română de Judo

Instructor de judo, arbitru categoria a I-a şi preşedinte timp de trei decenii al Comisiei Judeţene de Judo, Alexandru Bucico a făcut parte din Biroul Federal al Federaţiei Române de Judo. A fost ales în această funcţie la propunerea lui Marius Vizer, cu care se cunoşte foarte bine. Anul trecut, a fost invitat special la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo. „Marius Vizer ne-a ajutat cu saltele, kimonouri şi divers echipament pentru a dota baza materială a sălii de judo din Alba Iulia, care acum îi poartă numele“, povesteşte domnul Bucico. Pentru contribuţia sa deosebită la dezvoltarea sportului cu kimono pe plan judeţean şi naţional, Alexandru Bucico a primit diplomă de excelenţă de la Federaţia Română de Judo şi este membru de onoare al mai multor federaţii de arte marţiale.

Aveţi vreo mare dezamăgire în domeniul sportului ?
A.B.
: „Da. Am reuşit, cu sprijinul câtorva societăţi comerciale din Alba, să redăm circuitului sportiv Sala «Marius Vizer», dar, din păcate, nu am mai găsit fonduri pentru continuarea lucrărilor şi clădirea începe din nou să se degradeze. La un moment dat, am apelat la administraţia locală să preia această sală, municipalitatea a fost de acord, dar clădirea e proprietate de stat şi nu s-a putut face transferul. Ne-am lovit la Bucureşti de tot felul de obstacole în demersul nostru. Sperăm, însă, ca până la urmă să reuşim să finalizăm lucrările la această sală, pentru că este păcat să se distrugă.“

Ce-i place: „Îmi place foarte mult sportul, în general, iar în timpul liber mă ocup cu grădinăritul. Am o grădină frumoasă pe care o întreţin şi în care mă relaxez. La oameni apreciez sinceritatea şi respectarea cuvântului dat. Preţuiesc, de asemenea, onestitatea, ambiţia şi bunul simţ.“

Ce nu-i place: „Mă supără mitocanii, şmecherii, bădăranii, maneliştii, în general indivizii lipsiţi de cei şapte ani de acasă. Nu suport persoanele fără scrupule, care calcă totul în picioare pentru atingerea scopului personal.“

Alba Iulia frumoasă: „În primul rând, apreciez foarte mult curăţenia oraşului. Îmi place zona istorică, Cetatea, şi apreciez în mod deosebit ce a făcut şi face administraţia locală în privinţa amenajării zonei istorice a oraşului, care a devenit o adevărată atracţie turistică.”

Alba Iulia urâtă: „Mi-e greu să spun ceva care să nu-mi placă la Alba Iulia, locuiesc aici de 45 de ani. Constat totuşi cu neplăcere că zonele verzi se diminuează şi cam lipsesc terenurile de sport. Inexistenţa unei săli polivalente este una din marile carenţe ale oraşului.”


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite