Fabrica de Arme Cugir, trimisă în judecată pentru explozia în care şi-a pierdut viaţa o angajată
0Fabrica de Arme Cugir a fost trimisă în judecată de procurorii din Alba pentru accidentul de muncă în care o angajată şi-a pierdut viaţa.
Fabrica de Arme SA, companie de stat de la Romarm, a fost trimisă în judecată la data de 28 aprilie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârșirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.
În rechizitoriu se arată cele petrecute.
„La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe - tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier.
Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare.
Evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii, iar cauza producerii a constituit-o omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților săi, în sensul că:
- nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament),
- nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie, a condus la decesul victimei B.,
- nu a elaborat instrucţiuni proprii din punct de vedere al securităţii muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacţionate şi nereacţionate, în cantităţi semnificative în faţa posturilor de tragere, fapt ce a condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei,
- nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF), astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate, încălcând prevederile Legii nr. 319/2016, respectiv prev. HG nr.1091/2006, HG nr.1146/2006 și 1425/2006“, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.
Pe aceeaşi temă: