Criza gunoaielor din Alba: tariful de depozitare pe platforma de la Războieni, considerat exagerat de operatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Administraţiile publice locale (primării şi consilii locale) şi operatorii de colectare trebuie să negocieze tariful serviciului de depozitare a deşeurilor pe noua platformă temporară de la Războieni. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba susţin că instituţia nu are atribuţii legale pentru a stabili preţul serviciului de depozitare a gunoaielor.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, CJ Alba poate fi considerat responsabil cu privire la modul de gestionare a serviciului de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor doar după finalizarea proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a transmis, în şedinţa de miercuri, că în ceea ce priveşte platforma temporară de depozitare de la Războieni, operatorul a solicitat un preţ foarte mare, însă acesta trebuie să negocieze. Totodată, administraţiile locale nu trebuie să aprobe majorarea unor tarife doar în baza solicitării unui operator.

”Omul acela vine cu preţuri foarte mari, e problema lui, e un operator privat. Operatorii trebuie să negocieze, sunt obligaţi prin lege. Aici vreau să atrag atenţia administraţiilor publice locale, că avem reglementări exacte şi precise ce se întâmplă în astfel de situaţii. Nu trebuie să aprobe majorarea unor tarife doar în baza solicitării unui operator. Operatorii mari care au făcut investiţii, adică şi-au luat containere mari, de 40 de tone, solicită tarife mai mici, şi fac un transport pe zi unde merg. Sunt operatori mai mici, care nu au făcut investiţii şi care aceeaşi cantitate o duc cu zece maşini mici, ceea ce înseamnă cheltuieli. De aici apar diferenţe de tarife între zone”, a explicat Florin Roman.

Oferta prezentată operatorilor de către Sc Euro Transilvania SRL, administratorul platformei temporare de depozitare de la Războieni este următoarea: 75 lei cu TVA/tonă pentru depozitare temporară timp de 1 an, 105 lei cu TVA/tonă pentru depozitare temporară şi transfer la depozitul conform de la Galda de Jos şi 198 lei cu TVA/tonă pentru depozitare temporară şi transport în depozitul de la Odorheiu Secuiesc. Consiliul Judeţean estimează finalizarea investiţiilor şi operaţionalizarea sistemului de management integrat al deşeurilor cel mai devreme în în iunie 2016.

„Consiliul Judeţean Alba nu poate, legal, influenţa preţul serviciului de depozitare a deşeurilor menajere pe noua platformă temporară de la Războieni. Este vorba despre un act comercial între două firme derulat în condiţiile economiei de piaţă. Mai mult, Consiliul Judeţean nu poate fi făcut responsabil de majorarea tarifelor de colectare şi depozitare a deşeurilor, având în vedere că, în prezent, acest serviciu public poate fi gestionat, potrivit legislaţiei în vigoare, exclusiv de autorităţile administraţiei publice locale (primării şi consilii locale). Acest lucru este prevăzut clar de Legea nr. 101/25.04.2006, art 6: “Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor”, se afirmă într/un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit aceleiaşi legi, Consiliul Judeţean Alba are atribuţii doar în domeniul înfiinţării, organizării, gestionării şi coordonării Sistemului de management integrat al deşeurilor, după finalizarea proiectului. Potrivit comunicatului, stabilirea, ajustarea sau modificarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor se realizează de către autorităţile publice locale în conformitate cu Normele metodologice aprobate prin Ordinul ANRSC nr. 109/2007. De asemenea, taxa suplimentară care ar urma să fie percepută de Administraţia Fondului de Mediu, prevăzută iniţial să intre în vigoare în ianuarie 2016, a fost amânată pentru anul 2017. Guvernul a aprobat o actualizare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 196 din 22 decembrie 2005, care prevede la Anexa 2 că taxele încasate pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale se vor introduce în anul 2017 şi vor fi 80 de lei pe tonă în 2017 şi de 120 de lei pe tonă în 2018.

”În cazul proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, la ora actuală proiectul este în procedură de ”fazare”, lucru care presupune posibilitatea derulării şi decontării unor investiţii şi în prima parte a anului 2016. În cazul în care proiectul nu s-ar fi fazat, conform Instrucţiunii Autorităţii de Management nr. 13100 din 31.08.2015, obligaţia Consiliului Judeţean Alba de înaintare a raportului final privind îndeplinirea obiectivelor ar fi fost la data de 30 iunie 2016. Astfel, operarea Sistemului ar fi fost necesară până la această dată finală şi nu anterior, chiar dacă investiţiile erau finalizate în 2015. Odată fazat, conform legislaţiei europene, proiectul va avea condiţionalităţi legate de intrarea în operare conform cu noile regulamente aplicabile ciclului financiar 2014-2020”, se mai firmă în comunicatul administraţiei judeţene.

Soluţie pentru depozitarea deşeurilor din Alba: platformă temporară la Războieni. PNL acuză implicarea politică a PSD

Criza gunoaielor din Alba: Consiliul Judeţean finalizează noua rampă ecologică în 2016

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite