Ce înseamnă „car sharing” şi cum funcţionează acest serviciu inovator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Car sharing
Car sharing

Car sharing-ul îşi face, încet, loc şi pe piaţa din România. În marile oraşe ale lumii serviciul este foarte cunoscut şi utilizat.

Car sharing-ul este un serviciu de închiriere al maşinilor pe perioade scurte de timp, ce se bucură de o mare popularitate în marile oraşe ale lumii, iar utilizarea lui se extinde momentan şi în oraşele mai mici, totalizând peste 1000 de oraşe în 27 de ţări.

Sistemul operează similar indiferent de compania care le oferă: un număr mare de maşini este pus la dispoziţie în diverse locaţii din oraş, iar utilizatorii verifică proximitatea maşinii disponibile prin intermediul unui website sau al unei aplicaţii. Pentru a se înscrie, utilizatorii au nevoie de permisul de conducere, cazier auto şi un card de credit sau debit prin care utilizatorul plăteşte serviciul, tarifat la oră, minut sau zi.

Serviciile de car sharing din jurul lumii au la bază aceeaşi structură: găseşti maşina, o conduci, iar când termini, o parchezi undeva regulamentar. Utilizatorul nu trebuie să plătească benzina, mentenanţa, parcarea. Diferenţele constau în tipurile de features: unele servicii de car sharing acceptă rezervări (zipcar), altele nu (car2go); unele solicită plata unei taxe anuale în afara tarifului pe oră, altele nu etc.

Avantajele car sharing-ului sunt numeroase, un mare impact fiind cel asupra mediului înconjurător. Condiţionarea de a folosi aceleaşi maşini reduce traficul şi ambuteiajele. Prin cercetarea de piaţă făcută de Zipcar s-a constatat faptul că cei care deţineau deja o maşină au renunţat la intenţia de a şi-o cumpăra pe a doua, odată ce acest serviciu a devenit disponibil. Faţă de modelul rent-a-car, ce presupune birocraţie şi garanţii la fiecare închiriere, înscrierea într-un serviciu de car sharing se face o singură dată, apoi flota de maşini rămâne la dispoziţia utilizatorului 24/7, şi o poate accesa doar prin apăsarea câtorva butoane din aplicaţie.

Printre avantajele majore ale acestui sistem se numără eliminarea necesităţii achitării unor taxe suplimentare în cazul în care vehiculul nu are rezervorul la acelaşi nivel pe care îl avea la predare, iar majoritatea soluţiilor te taxează la minutul de folosire, nu la rulajul realizat. Altfel spus, poate fi mai avantajos decât o soluţie clasică de închiriere a unei maşini, dar trebuie să ai în vedere şi abonamentul lunar.

Un dezavantaj ar fi că utilizatorul trebuie să aibă tot timpul bani în contul bancar aferent cardului utilizat la înregistrarea în aplicaţie. Aplicaţia de pe telefonul mobil permite clientului ca, în momentul accesării, să vadă câtă benzină are în rezervor maşina aleasă, cât de curată este, dacă are cutie de viteze manuală sau automată. 

În România, primul serviciu de car sharing a fost înfiinţat în 2015, la Cluj-Napoca.

Citiţi şi:

 

Cum se pot rezolva tulburările de vorbire la copii. Sfaturile unui logoped dedicat

 

Accident de muncă stupid ce a dus la decesul unui tânăr de 27 de ani. Cum a motivat judecătorul condamnarea pesoanei vinovate

 

Greşeli frecvente la întocmirea planului casei. Cum poate deveni o problemă spaţiul de depozitare prea generos

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite